sourze.se

Fästning Europa?

Inom EU talar man sig varm om de fyra friheterna. Tanken är att varor, tjänster, kapital och människor ska kunna röra sig obehindrat inom unionen.

Men dessa friheter har en tydlig begränsning. Man bygger murar vid Gibraltar sund för att hindra flyktingarströmmen. Kritiska röster talar om ett ”Fästning Europa”.

Schengenavtalet är ett utmärkt exempel på just detta. Rörligheten inom EU ökar, alltmedan murarna gentemot övriga världen blir allt högre. Följden blir strängare personkontroller och omfattande brottsregister.

Människor i cirka 120 länder runtom i världen behöver visum för att komma in i fästning Europa. Visum kan vara svårt att skaffa, särskilt för personer som är förföljda eller kommer från oroliga länder. Unionen kräver till och med att privata flygbolag ska agera tulltjänstemän och gallra bort "misstänkta" människor. Detta under hot om dryga böter. Följden blir att människor som eventuellt skulle beviljas asyl sorteras bort långt innan de fått en rimlig chans. Cirka 70 procent av de flyktingar som kommit till Arlanda flygplats utan giltigt pass de senaste två åren har fått stanna av humanitära skäl. Genom Schengen tätas detta kryphål igen.

Ibland gör sig verkligheten påmind. När en container i Dover öppnas och man finner 58 kinesiska flyktingar som dött av värmeslag är det dags att ifrågasätta. Afrikaner hittas döda längs den spanska kusten efter att ha försökt simma över Medelhavet. Parallellen med kubaner som i gummibåt flyr från Kuba genom hajtäta vatten är direkt slående. När de gamla kommuniststaterna förbjöd sina medborgare att resa utomlands fördömdes det med rätta av Västeuropa. Idag, när människorna får lämna sina länder förbjuds de av politiker i väst.

Flyktingpolitiken blir än märkligare med tanke på avsaknaden av arbetskraft och den åldrande europeiska befolkningen. För att behålla Unionens folkmängd skulle det enligt FN behövas 1,6 miljoner invandrare årligen. Om förhållandet mellan förvärvsarbetare och pensionärer ska hållas konstant skulle det krävas 13,5 miljoner invandrare årligen.

Det är djupt ologiskt att se invandrare som en ekonomisk belastning. Somliga tycks tro att utlänningar stjäl svenskars jobb och arbetslösheten ökar. Men ekonomi är inget nollsummespel, den nyinflyttade arbetskraften medför även ökad konsumtion. Hur förklarar man annars att USA tar in flest invandrare i världen samtidigt som landet har lägre arbetslöshet än Europa?


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 02 nov 2002 09:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: