sourze.se

Gratis mensskydd, ja gärna!

Under förutsättning att rakpryttlarna också då är gratis, annars rimmar det lite illa med jämställdheten.

Går det ens att jämföra? Jo, det gör faktiskt det.

Är en man inte beredd att i hela sitt liv gå omkring med ett Usama Bin Laden-skägg får han finna sig i att raka sig. Somliga har en pjen skäggväxt och rakar sig bara ett par gånger i veckan, andra har kraftig skäggväxt och måste därför raka sig varje dag.

Bindor och tamponger kostar skjortan och jag skulle mer än gärna se att det är gratis, absolut! Jag skulle bränna dom 50 000 - som är den beräknade summan en kvinna använder för att inköpa mensskydd under sitt liv - till annan, trevligare konsumtion. Åh så mycket roligt man kunde göra med 50 papp, köpa en flådig soffgrupp med tillhörande värsting-tv, eller göra den där härliga långresan, eller varför inte bara slösa dom på kläder, böcker och annat skoj. Drömma kan man ju alltid.

Desto mer får min sambo drömma, han får drömma för hela 220 000, lågt räknat. Han har nämligen en sån där hiskelig skäggväxt. Grova svarta strån som direkt dom kapats, börjar växa ut igen. Han använder Gilette, mellanhyveln, som kallas Sensor Excel. Hyveln i sig är inte dyr, men bladen. Jisses jävlars vad dyra bladen är! För ett fempack betalar han 75 kronor i vår lokala Konsumbutik. Dom är ungefär en tia billigare på ICA stormarknad, men dit är det fem mil så blotta bensinkostnaden blir för hög för att det ska vara ett alternativ. Men låt oss säga att han gör storinköp av blad när han är i stan och mellan varven fyller på sitt förråd i den lokala butiken så hamnar han på ett snitt av 70 kronor för fem blad.

Fem blad räcker i en vecka 70 kronor i veckan. Ett år har 52 veckor, gångra det med 70 och summan blir 3 640. Om han uppnår den genomsnittliga åldern för män så rakar han sig i 52 år, 52x3 640 blir inte mindre än 218 400 kronor. Då är inte kostnaden för nya hyvlar, rakgelé/skum eller aftershave inräknat.

Detta alltså med den billigare varianten. Går han över till den trebladiga som kallas Mach 3 så blir kostnaden ännu högre, dom är nämligen hutlöst dyra. Men rakapparat då? Nix, finns inte en chans, han måste raka sig med hyvel, en bra hyvel, annars täcks hans ansikte av röda kliande fläckar. Förutom att han ser ut som en sårig barnstjärt i ansiktet så gör det riktigt ont, särskilt när det är -25 grader ute.

Men han har ett val. Ja det har han. Han kan välja att inte raka sig, att låta skägget växa och täcka upp mer än halva hans ansikte. Vi kvinnor kan inte välja bort mensen. Jo, egentligen kan vi det, om vi knaprar p-piller utan uppehåll, det är fullt möjligt att slippa mensen då. Min gynekolog och jag hade ett samtal om det för några år sen. Hon påstod att rent kroppsligt innebär det inga komplikationer om man inte anlag för blodproppar, men då ska man generellt inte äta p-piller över huvud taget, utan det var mer en fråga om vad vi anser naturligt. Och det anses naturligt, ja rent av en förutsättning för fertila kvinnor att ha mens.

Lika naturligt anses det för en hyggligt ung kille att ha sitt ansikte rent istället för prytt med ett stort svart skägg. Och det lär fortsätta att vara kutym, jag har liksom svårt att föreställa mig att det någonsin skulle bli en hype att likna Usama. Därför får han finna sig i att varje dag smörja in sitt ansikte med hudcremé, vänta tills huden är mjuk, sprida ut rakgelé över halva ansiktet för att därefter raka, allt till en livskostnad av 220 000 kronor, lågt räknat.


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 30 okt 2002 16:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: