sourze.se

Jag älskar att vara en nörd

Nördar i vårt land förenade sig och vallfärdade helgen 26 - 27 oktober till Sollentunamässan. Anledningen därom var årets Scandinavian Sci-fi, Game & Toy Convention som i år intog Stockholm! Hurra!

Regnet öser ner men ändå är det tjockt med människor redan klockan tolv, en och en halv timme efter att mässan öppnat. I kassan står några typer i Star Trekuniformer och stirrar på alla de förbipasserande. Kanske är de betazoider som försöker läsa våra tankar? Och kassörskan hade hela listan med pressackrediteringar memoriserad i huvudet, var hon kanske utomjordisk? Om det är nånstans de skulle hålla hus, utomjordingarna så är det på Sollentunamässan den här helgen, då Jesper Isberg ställer ut sin fantastiska samling och många försäljare delar mässplats med honom. Här finns allt en liten nörd som jag själv kan önska, Star Wars, Star Trek, Buffy, Transformers, Anime, Harry Potter, Simpsons, serier, filmposters, porrfilm.. Ja den klassiska Klubb 8 som fått kultstatus för sina filmer med kända skådespelares tidigare karriärer som porrstjärnor säljer några av sina filmer. Vad sägs om Stellan Skarsgård i "Anita - Ur en tonårsflickas dagbok"? Nä tackjag håller jag med, och rusar lyckligt runt bland science fictionmontrarna istället.

Det går omkring många utklädda personer, bland annat Jennie och Maria, sponsrade av Staffars serier som säljer mängder av mangaserier.

- Det är ganska jobbigt med alla som tror att de kan peta och ta på oss hur som helst. Och alla ska fråga massa dumma frågor, säger Maria och ser lite irriterad ut.

Efter fyra timmars omkringskuffande och trängsel förstår jag vad hon menar. Av någon anledning så är atmosfären tyvärr inte särskilt vänlig. Jag vet inte vad det beror på men det verkar vara en slags människor närvarande som inte är speciellt trevlig. Två killar knuffar på varandra, pekar på mig och skrattar och härmar mig. Jag sitter bara på en bänk och biter på naglarna, vad är det för komiskt med det? Wierdos. Jag berättar ett skämt för min vän Tickan och en kille bredvid lyssnar intensivt och hånskrattar sedan sarkastiskt, indikerandes att jag inte är ett dugg rolig. Många såna småsaker, jag vet inte jag kanske hakar upp mig på detaljer, kanske är verkligheten sådan men i min vackra science fictionvärld är alla snälla och glada och underbara och det är svårt att kombinera verkligheten på mässan med detta.

Annars är besökarna ganska olika men vi har ändå klassikerna närvarande.

Nörden. Inte bara den stereotypa nörden med glasögon och överbett utan även den snygga fantasygalningen jag haha och blonda grabbar med tokigt hår, den intensiva starwarsfanatikern, den älvutklädda tonårsflickan och de skumma killarna insvepta i hemmagjorda mantlar.

Mamman. Den välmenande föräldern som äntligen hittat ett sätt att integrera barnets värld i sin egen när barnet bönfallit om att få gå på science fictionmässan. Hon plockar välmenande upp diverse attiraljer och utbrister: "Men... den här var väl trevlig! Jaja binge" eller vad han hette... han från Stjärnornas Krig. Som pratade så roligt. Var inte den fin!" och barnet suckar och vill otåligt vidare. Den mest in-character-morsan fann jag vid en monter som sålde roliga t-shirtar, bland annat en tröja med en hopmix av karaktärerna från Babylon 5 och South Park. Den var väl smårolig och sådär men hon blev helt exalterad. "Titta South Park" sade hon hänfört till sina barn, överlycklig över att känna igen några karaktärer.

"It’s Babylon Park" upplyste försäljerskan henne. Mamman såg förvirrad ut.
"Det är en teveserie, ungefär som Star Trek, fast sämre" sade jag hjälpsamt.
"Jaha!!!! Ja titta... det är små... baby... baby park... typ star trekbäbisar... eller ja titta", suckade hon, försökte förstå. Jag gjorde några försök till att få henne att förstå men det verkade inte gå fram. Jag lämnade henne till sitt öde och vandrade vidare.

Vid en monter stannade jag och försökte få ögonkontakt med försäljaren för att köpa en affisch. Bredvid mig tittade två tonårstjejer igenom t-shirtarna. De såg normala ut, ungefär den typen som tycker Gremlins är söta men stänger av efter att de ätit efter midnatt, och älskar de söta "bumbibjörnarna i Star Wars". Den ena utbrast: "Åh titta den här var väl gullig... syftandes på en röd tröja med serienummer på Men usch! Varför är alla tröjorna i X-large för..."

Varvid den andra replikerar: "Men det vet du väl, alla nördar är ju skittjocka..."
De går vidare. Åh vad jag skrattade.

Om du diskuterar nånting science fictionrelaterat inne på mässan vilket du lär göra får du räkna med att främlingar entustiastiskt kommer ge sig in i diskussionen. Det tog oss inte mer än tre sekunder att få veta vad den blåa elefanten i Star Wars heter efter att Tickan yttrat undringen. Och det tog inte Tickan och mig mer än tre sekunder till för att glömma bort det. Kortminnet är inte det bästa...

En av de största attraktionerna var naturligtvis kändisarna. I år var det skådespelaren Rutger Hauer, känd från filmer som Liftaren och Bladerunner, Kenny Baker som spelade R2-D2 och Jeremy Bulloch som spelade Boba Fett i Star Warsfilmerna. Det var ett kölappssystem längst bak i mässhallen för att få ett foto signerat av de tre kändisarna för 150 kronor styck. Snopet. Att sälja sin autograf känns som ett tragiskt sätt att få in pengar men tydligen var det väldigt många som var beredda att punga ut med sedlarna ty folkhavet framför de signerande stjärnorna bredde ut sig likt Atlanten och jag lyckades endast paparazziknäppa en inzooming på Kenny Baker från sidan. Suddigt blev det också. Typiskt.

När vi trädde ut i det avtagande duggregnet fyra timmar senare var både jag och Tickan mycket lyckliga med våra inköp. Vi önskade bara att det kunde vara varje dag istället för en gång om året. Tja, som Tickan sa i bilen på väg hem. Han babblade glatt på medan han undersökte sin nya Transformers-DVD för 500 spänn när han avbröt sig och utbrast. "Du har rätt Kee. Vi är verkligen nördar".

Och det är inget fel med det!


Mina inköp

En jättefin Star Trek armbandsklocka som lyser i mörkret om man trycker på en knapp!

En t-shirt med karikatyrer av Will Riker och Deanna Troi från Star Trek the Next Generation, de ligger i ett badkar och Deanna säger: "Oh COMMANDER I can feel your insurrection.." Hahaha :DDD

En t-shirt med Geordie LaForge från Star Trek the Next Generation, ganska ful men billig! Bara 100 spänn.

Äntligen har jag en fin glänsande blank fin "combadge" en sån där silvergrej som de har på bröstet och anropar varandra med. Jag ska ha på mig den alltid i hopp om att det en dag kommer knastra till i den och en röst kommer säga "Neelix to Ensign Leong, please report to the masshall, I need you to try out my new cheesesufflé…" och jag kommer vara på Voyager och svara “On my way Neelix". Oh… jajaja :DDD

En stor fet Star Trek affisch från filmen Generations.

En Harry Pottermugg

Saker vi önskar vi hade råd att köpa

Världens häftigaste lilla Star Warsfigur! "The very deformed Boba Fett from Japan". En liten Boba Fett på hjul som blinkade och lyste när man drog honom längs armen. Om den inte vart så dyr 500 kronor så hade vi slagit till direkt. Den ingick i en serie med flera Star Warsfigurer, bland annat Darth Vader, som på sitt "very deformed" japanska sätt mer såg ut som Dark Helmet från Spaceballs Det våras för rymden på svenskens allt för ickeoriginella sätt. Jag har alltid undrat vad som skulle hända om Mel Brooks gjorde en film med Whoopi Goldberg och Goldie Hawn. Skulle den svenska översättaren verkligen ha mage att döpa den till "Det våras för tjejen som var en värsting"?!.

Världens coolaste phaserpistol från Star Trek. Endast 1100 kronor... Aargh!

Bilen från Tillbaka till Framtiden. Om jag hade den, DÅ skulle jag verkligen överväga det här med körkort...


Om författaren

Författare:
Kee Leong

Om artikeln

Publicerad: 29 okt 2002 14:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: