sourze.se

Pensionärerna stannade hemma!

Det låga valdeltagandet vid årets val kan mycket väl bero på att pensionärerna tröttnat på politikernas löften om värdebeständig pension och stannat hemma.

Trots en livlig debatt, bland annat på dagstidningarnas insändarsidor, om pensionärernas berättigade krav på kompensation för de uppoffringar de tvingades till under 90-talet, genomförde politikerna en valrörelse utan att med ett enda ord ta upp frågan. Alla partier, med undantag av vänsterpartiet, som sen, enligt dörrmatteprincipen, vek sig i regeringsförhandlingarna, var tysta och nonchalerade helt kraven på återställande av pensionsnivån och retroaktivt återbetalande av den reducerade nivån under hela 90-talet.
Kanske en ödets ironi att det är Föreningssparbanken och inte våra politiska partier som tar upp blivande pensionärers problem, när de upplyser om att pensionen bara utgör halva slutlönen. Är du missnöjd med lönen, frågar de och ger själva svaret: Vänta bara tills du blir pensionär.

Vi som fullföljt hela ATP-programmet och snällt och lydigt via våra arbetsgivare betalt in pensionsavgifter i laga ordning under trettio år, förväntade oss naturligtvis att pensionsnivån skulle följa prisutvecklingen enligt den garanti som var en integrerad del av ATP-systemet. Men tji fick vi – 1990 års pensionsnivå har vi ännu inte uppnått. Dagens pensioner ligger tio procent under den nivå de skulle ligga om garantin fullföljts.

Även om valrörelsen nu tillhör historien kan det väl ändå inte vara helt omöjligt att åtminstone någon eller några av de nyinvalda politikerna tar sig an frågan om återställande av pensionsnivån.

Kanske beror årets låga valdeltagande på att många pensionärer redan gett upp hoppet och helt enkelt stannade hemma? Något för valstatistiker att reda upp. I så fall dubbel anledning för partierna att ta till sig frågan.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 14 okt 2002 18:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: