sourze.se
Artikelbild

Du dör frivilligt

Varför röker du när du kan låta bli? Tänk efter.

Står i en busskur eftersom det regnar och jag inte vill stå i regnet. Bakom mig sitter en tydlig lapp som säger att rökning ej är tillåten i kuren. Vad gör då mannen som står bredvid mig? Jo, han tänder en cigarett och struntar blankt i att det faktiskt finns sådana som inte tål cigarettrök.

Det här är en sådan människa som himlar med ögonen när man vänligt men bestämt ber dem släcka cigaretten. Så med himlande ögon i ryggen får jag stå i regnet för att nån människa inte kan hålla sitt sjuka behov i schack i fem minuter utan känner att han verkligen MÅSTE tända sin cigarett i en pytteliten busskur med 15 andra medmänniskor omkring sig.

När regnet slutat så går en kvinna förbi med sin barnvagn, i vagnen sitter ett barn. Som bekant håller man i ett handtag på vagnen för att föra den framåt, i den ena handen mellan pekfinger och långfinger håller kvinnan en cigarett. En tänd cigarett vars rök ringlar ner mot munnen på den lilla flickan som sitter i vagnen. Kvinnan tycks inte tänka ett dugg på detta och inte flickan heller för mamma har alltid rökt när hon har suttit i mammas knä.

När flickan i barnvagnen kommer upp i elvaårsåldern börjar klasskamraterna reta henne och fråga om hon röker eftersom hon alltid luktar rök. Flickan kommer hem gråtandes men mamma är inte hemma för hon är ute med flickans lillebror, i barnvagnen.

När flickan blir tretton och hennes kompisar tar sitt första bloss så är det en naturlig följd för henne att ta emot den vandrade cigaretten, det är väl inget konstigt med det? Hon har tjuvrökt förut, mamma lämnar alltid sina cigaretter framme. Så där är hon, tretton år och börjar röka. Precis som mamman gjorde när hon var tretton.

Följande kan läsas på ena sidan på cigarettpaketet:
"Socialstyrelsen, Tobak skadar din hälsa allvarligt", på andra sidan står det: "Socialstyrelsen, Rökning dödar" Det står inte "KAN skada din hälsa" eller "vid vissa sällsynta fall" det står "Tobak skadar din hälsa allvarligt" och "Rökning dödar". Ändå kan folk, utan skam i kroppen, sitta vid ett bord och tända en cigarett utan att fråga bordskamraten om det går bra.

Kring mig gör man inte så längre, jag blir arg och går där ifrån.

Jag skiter i dig och att du får gula tänder, gula händer, dålig hy och dessutom kan dö, men bespara mig tack. Himla inte med dina ögon när jag säger att jag inte vill ha den där skiten i mina lungor. Det är du som är dum i huvudet, inte jag. Det är du som vid något svagt tillfälle i dina ungdomsår inte kunnat stå emot, inte jag. Det är du som röker bort år efter år, inte jag.

Så släck din cigarett och rök den i nåt rum i din lägenhet, gör dina tapeter gula men bespara mig.


Om författaren

Författare:
Lise Lindgren

Om artikeln

Publicerad: 12 okt 2002 12:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: