sourze.se

Sambolagen en spark i ändalykten!

Britta Lejon, en kommentar? Eller är det någon annan som är lagansvarig minister i Sverige efter valet?

Detta är skrivet som en varning till dom som tror att de är skyddade utanför äktenskapets regler med något som heter sambolagen!

Detta är även en fråga till ansvariga om vad det är för typ av rättvisa som har "drabbat" mej. Jag vill veta hur jag skulle ha gått till väga och om jag fortfarande inte kan göra något alls.

SUMMA/BOKSLUT

Mitt ex har i dag sålt vårt gemensamt ägda hus efter att jag flyttat ut till marknadsvärde. Han fick 350 000 över då lån var lösta. Han behöll bilarna utom en gammal billig, för den stod i mitt namn. Han fick underhåll. Han behöll allt i huset.

Jag har en skuld på 16 000 till fogden i för obetalt underhåll, jag betalade så länge jag orkade och hade jobb.

FAKTA
Jag bodde i ett samboförhållande i mer än 20 år.
Jag har två barn med min före detta sambo.
Jag jobbade heltid.
Jag tog hand om barn och hushåll.
Jag tog aldrig ut någon lön då mitt lönekonto gick direkt till amortering på bostad.
Jag prenumerade aldrig på tidningar, jag gick inte på krogen, jag drack så gott som inget, jag gick inte på bio på 20 år, jag sov, jobbade, tog hand om våra barn.
Mitt ex var inte social och ströp mina kontakter och ville inte ens låta mej ta hem en kollega för att spela Bingolotto.

Efter 20 år så inser jag att mitt förhållande är såå fel!
Jag försöker ta mej ut ur det men det är svårt då det är lång kö för att få bostad i Storstockholm och det är där jag har mitt jobb.

Jag bor i vardagsrummet och sover i en soffa ej ämnad för att sova i, vaknar på nätterna av att mitt ex sitter och tittar på mej i mörkret, han ömsom hotar mej ömsom ber mej att stanna, jag är så jävla rädd!

Nu startar hans förtal av mej: jag har talat om att jag ska lämna honom, jag har talat om att jag står i bostadsförmedlingens kö men han vill inte lyssna. EFTER att jag talat om att jag ska lämna honom, nästan 8 månader senare, så träffar jag en man jag är intresserad av. Jag talar om för denne man hur situationen är och han säjer att han ska vänta på mej, jag får reda ut mitt liv och bo ensam innan vi ska ta upp vårt förhållande. Det är en klok man.

Mitt ex har i alla år sagt att den av oss som hittar en ny ska avsluta förhållandet och flytta ut för att inte genera den andre. Jag gör nu som han sagt och följer de regler vi har och jag träffar inte ens den man jag är intresserad av. Jag träffar honom inte på ett år!

Mitt ex snokar reda på att jag har träffat någon annan och han sprider ut som en dynga till våra barn att jag har en affär och inte med bara en man utan flera! Han anklagar mej för att ha sex med andra män när jag går på ett gym. Jag som aldrig varit honom otrogen under 20 långa år!

Nu smutskastar han mej så grovt för våra barn som är i sena tonåren att dom inte ens klarar av att ta i mej, barn som jag kramat varje dag trots att dom är nästan vuxna vill nu inte ens ta i mej och har svårt att hantera sin relation till mej.

Mitt ex går så långt att han spionerar på mej och jagar mej på motorvägen och jag får köra till min arbetsplats för att söka skydd där det finns uniformerad vakt i entrén.

Min före detta sambo vill bo kvar i huset vi äger gemensamt, med lån till banken. Min yngsta son vill bo kvar i det hus som är hans barndoms hem och där hans kamrater bor.

Jag accepterar detta då det är jag som vill gå och min sambo säjer att han får ej ta över hus och lån om han betalar mej för mycket för huset. Han säjer att banken gett honom det som villkor. Han utövar visst hot emot mej.

Jag måste acceptera att han vill stanna i huset och få huset för en alltför låg summa då banken enligt honom inte vill låta honom stå för lånen ensam och jag vill väl inte låta honom och yngsta sonen bli utkickade "bara" för att jag inte vill ha honom längre?

Jag är en god mor och säjer givetvis: du får ta huset till det låga priset. Jag är dessutom rädd för det jag hotas med av mitt ex.

Efter ett år så får jag en lägenhet i en förort jag inte ens känner till och tar mej dit för att starta om på nytt.

Ex-sambo säjer: jag ska se till att dina barn hatar dej och inte vill se dej, jag ska se till att du blir ensammare än du nånsin varit i ditt liv tidigare.

På banken så har man förberett för att skriva om papperna till min sambo. Jag ser dom aldrig innan bankbesöket och får aldrig kopia trots att jag ber om det flera gånger.
Jag är rädd och skriver under.

Lägsta försäljningsvärde.

Min ex-sambo och banken har dragit av för gemensamma skulder och tar betalt för gemensamt kontokort där han köpt saker som han behåller!

Jag får betala bland annat ny digitalkamera som han behåller. Den dagen då jag ska ta mej ur huset för att flytta så hotar han mej och jag får i princip bara med mej sopsäckar med kläder.

Han tar mina nycklar till huset och jag får inte ens ta en av de gemensamt inköpta bilarna för att transportera mej till min nya bostad.

Varning alla ni som är sambo och låter er partner stå som ägare av bilen/bilarna bara för att er partner har billigare försäkring, det betyder att ni inte ens har en suck att få ta del av bilen/bilarna!

Men hur i helvete står man som ägare bägge på en bil som det bara går att stå en ägare på i bilregistret? Jag mitt dumma nöt trodde att jag som sambo var skyddad.

Det är snöstorm och jag står där utan pengar utan busskort utan transport. Jag sitter utanför huset i någon timme och tar skydd av väggen. Jag får inte ens låna en av bilarna! Vår äldsta son ska komma, han är på andra sidan stan och när han kommer så tar han sej in i huset och hämtar lite saker åt mej.

Det jag får med mej är saker som finns efter min mormor och morfars sommarstuga. Gamla stolar, udda saker och lite porslin. Saker som förvarats för mina morföräldrar då de ej haft utrymme för detta och det är gammalt SKRÄP som stått i sommarstugan i mer än 20-30 år.

Skitsaker som står i ett kallförråd!

Det är så gott som inget av det som jag samlat på mej under mina 20 år! Jag blir körd till min nya lägenhet och flyttar där in med mina sopsäckar med kläder och lite udda saker i köket.

Jag tar kontakt med mitt ex via e-mail, via telefonsamtal då han ringer mej, via barnen. Mitt ex vägrar att ge mej ens en av två videoapparater! Jag får inte ens av det som det finns dubbelt av!

Han ringer och hotar mej och kallar mej för otrevliga saker. Jag hoppas att han ska lugna ner sej och avvaktar. Vill ej gå till polisen då vi har ett gemensamt barn som bor med honom och det är en känslig tid.

Jag ber honom OM och OM igen via e-mail och barn om att få min del av det som finns i huset men han låter hälsa att jag kan känna mej blåst!

Han ringer mej dygnet runt och berättar att han ska se till att mitt liv blir ett helvete och att jag har sex månader på mej att återvända till honom.

Han talar om att han vet vilken väg jag tar till mitt jobb och att jag aldrig ska kunna känna mej säker igen. Jag står vid busshållplatsen varje morgon, bakom busskuren! Jag drar ur jacket för att slippa samtalen.

Jag jobbar dubbelt under en period och får råd att köpa en gammal bil för 7 000 svenska kronor den bilen är idag såld för att betala av skulden hos fogden för underhåll. Jag är så rädd att jag åker till jobbet redan klockan sju på morgnarna för att få en parkeringsplats långt inne på den inhägnade parkeringen på min arbetsplats, kommer jag senare så får jag stå utanför området och är rädd för att gå till och från bilen.

Jag arbetar schemalagd tid och börjar ibland inte ens före klockn nio men är ändå där redan sju för att kunna parkera säkert innanför staketet och securitas-vakternas beskydd.

Jag har nu vårt äldsta barn boende med mej i min lägenhet och han har det yngsta barnet hos sej. En rättvis ekonomisk fördelning men mitt ex är inte nöjd, han vill hämnas och ber försäkringskassan om underhåll för det yngsta barnet och får det enligt svensk lag.

Ett barn som är 18 år men fortfarande går i skola och jobbar svart och tjänar egna pengar! Jag sitter i en omöblerad förortslägenhet med persiennerna nerdragna och tror att jag ska bli misshandlad.

Jag ber advokat om hjälp och får veta att det finns en utväg, den lagliga utvägen för att åtminstone få ut hälften av vad som finns inne huset. Får veta att bilar i sambos namn aldrig kan delas.

Huset som jag gått med på att sälja är förbrukat. Jag vill åtminstone ha min del av bohaget. Jag ska skriva ett brev till tingsrätten och be om hjälp. Jag gör så och avvaktar sedan.

Jag bor länge i lägenheten ensam för att försöka etablera en bra kontakt med min yngsta son, min kloke nye man håller sej borta och väntar fortfarande och vi beslutar att inte flytta ihop förrän jag har fått ordning på min samvaro med den yngste sonen som bor med mitt ex.

När det inte går så ger jag upp och lämnar Sverige, jag känner mej trygg då jag vet att mitt ex inte kan nå mej, jag tar ett sabbatsår och hoppas att allt ska lösa sej, dels genom sambolagen och genom tiden som läker sår. Jag är utomlands, arbetslös utan a-kassa och vilar upp mej, bor hos min nye man som bett mej komma hem till honom då han ser hur utbränd och slutkörd jag är.

Får ett brev om att vi får en av tingsrätten advokat tilldelad att företräda oss båda. Jag berättar ALLT ovanstående för advokaten. Jag talar om att jag är totalt utblottad, jag har inte lön och ingen social hjälp och ingen a-kassa och undrar om det finns rättshjälp för mej, hon svarar inte på det men skickar e f t e r sitt avslut en räkning på 10 000 svenska kronor!

Mitt ex betalar denna räkning då han blir medskyldig till detta och vill rädda sitt eget skinn men han vill fortfarande inte ens ge mej ens ett belopp för att betala det jag är skyldig fogden för underhåll!

Han lovar skriftligen via e-mail att han ska dra sitt strå till stacken men sen ångar han sej tydligen för han gör inga betalningar och hör inte av sej igen om det hela.

Vad kommer den advokat som är skickad av tingsrätten att göra denna sambodelning fram till?

Advokaten ber mej godta 12 000 skr för 20 års boende! Jag påtalar att inte ens ett försäkringsbolag skulle vara så snåla om allt brann!

Ett bohag är oftast 200 000-300 000 kronor.

Advokaten skriver att jag har visserligen bott med denne man i mer än 20 år men om jag inte vill ta 12 000 så ska jag inget ha!

Advokaten säjer vidare att hon anser att det BARA varit för mej att hämta det jag ville ha och att hon anser att det ej fanns något av värde i huset trots att advokaten sett min innehållsförteckning av huset!

Det är hennes beslut!

Hur kan en advokat bara få tillåtas att ta ett sådant beslut utan att ens se åt vad som fanns i hemmet?

Var är mina rättigheter?

Hon har fått en lista med innehåll som:
Teve-apparater, videoapparater, stereo, kameror, skivor, cd, videofilmer, skinngrupp, glasbord, tvättmaskin ny, torktumlare ny, köksutrustning, garage med massor av dyra hobbyverktyg det var inte en plastlåda med verktyg ifrån OK direkt då mitt ex var en hobbymekaniker och köpte många dyra saker under åren, trädgårdsskjul med trädgårdsverktyg, utegrupper, tavlor, foton, fotoalbum med bilder på barnen, alla foton jag tagit på barnen under deras uppväxt med mera, med mera!

Mitt ex lovar i ett svagt ögonblick i ett e-mail att skicka kopior på foton men gör det aldrig

Advokaten förstår inte varför jag inte velat gå till huset och bara hämta det som fanns i det!

Advokaten fick kopior på e-mailkonversation där jag ber honom att ge mej åtminstonde hälften av det som finns i huset och där hans svar är nekande.

Hon vet alltså att jag försökt!

Advokaten anser att jag nog "bara" vill hämnas för att slippa underhållet!

Hon vet vad han har fått och hon vet att allt han har är betalat med lika pengar av mej men anser att jag nog bara vill hämnas för att få tillbaka underhållet!

Är advokaten mossig? Rädd? Eller totalt borta ur vad vardag och fakta är?

Vad lever advokaten i för tillvaro där man kan kräva 10 000 för några timmars jobb mot att mitt liv i 20 år bara ska vara värt 12 000?

Jag försöker överklaga och får veta att jag ska då betala 450 kronor till tingsrätten en gång till! Jag äger inte ens 450 kronor!

Jag är på rymmen för att jag är så jävla rädd! Jag har ingen a-kassa, jag har inget socialbidrag, jag har inget och äger inget!

Jag ber advokatsamfundet om hjälp och vill att dom ska se vad denna advokat gjort, påtala det orimliga i att jag ska acceptera 12 000 kronor för 20 års boende! Hur i helsefyr kan en advokat säja att ett hem efter 20 år är värt 12 000?

I dag har jag inte ens ett fotoalbum med bilder på mina barn!

Överklaga även detta kostar 450 kronor!

Pengar jag inte har!

SUMMA/BOKSLUT

Repetition, ifall någon inte förstått.

Mitt ex har i dag sålt huset efter att jag flytta ut till marknadsvärde.

Han fick 350 000 över då lån var lösta.

Han behöll bilarna utom en billig som stod i mitt namn.

Han fick underhåll.

Han behöll allt i huset.

Jag har en skuld till fogden i Sverige för obetalt underhåll, jag betalade så länge jag orkade och hade jobb.
Är i dag skyldig ca 16.000 och ränta på det.

Jag kan inte köpa något i Sverige, jag kan inte hyra en bostad för jag finns listad hos fogden, så jag kan inte ens skapa mej ett boende i Sverige och starta om. Jag trodde att sambolagen skulle göras korrekt precis som i ett äktenskap, allt skulle läggas i en stor pott och sedan skiftas fifty-fifty.

Sambolagen är skit!

Mitt ex har: vinst på 350 000 ur huset.

Några bilar.

Alla inventarier.

Underhåll till ett barn.

Jag har:

Skuld hos fogden.

Och värst av alltihop - barn som fick höra så mycket skit om mej då mitt ex gick in stenhårt för att göra det han hotade mej med: att se till att jag blev ensam och förtalad.

I dag säjer han i e-mail att det inte var med mening och att han aldrig skulle ha gjort mej något illa. Men han vill inte betala min skuld hos fogden fast han gjorde en stor vinst och i princip bestal mej på allt.

Jag sökte runt hos kvinnoföreningar och bad om hjälp. En del svar jag fick var att de hjälpte bara invandrar kvinnor!
En del svarade inte alls!

Andra gav mej e-mail adresser till advokater, advokater som inte ens svarade.

Fick jag nånsin nån hjälp?

NEJ!

Jag är skyldig Sverige pengar men Sverige är inte skyldigt mej rättvisa?

Mannen jag bodde med var inte ens svensk medborgare!

Jag kan inte ens skaffa mej ett boende då jag har anmärkningar hos fogden!

Glömma och gå vidare?

Inte så lätt då jag inte ens kan starta om tack vare skuld till fogden.

Vad är mina 16 000 i skuld mot det han vann?

Mej jagar fogden för att jag ska betala underhåll till honom men vem går mina ärenden och hjälper mej?

När jag försökt att överklaga hos försäkringskassan och talar om hur allt gått till så talar dom om att detta drabbar vanligen män och inte kvinnor.

Det är oftast kvinnorna som sitter kvar i bostaden och mannen som får betala underhåll.

Tjänstemannen hos försäkringskassan och tjänstemannen hos fogden säjer att dom skäms över vad dom måste göra mot mej.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 09 okt 2002 14:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: