sourze.se

"Personalen måste utbildas mer"

I rätt och fel? Är det så svårt att skilja på det?

Litet urval av frågor som medier har behandlat under det gånga året och av svaren som liknar varandra allt mer.

---------------

Flera gamla har misshandlats och kränkts i er kommun under äldreomsorgen. Vad kommer ni att göra för att straffa de berörda?

- Ja, vi behöver att utbilda personalen mer, absolut, det är viktigt.

Det är många barn som årligen mobbas och vissa riktigt illa. Hur tycker du att vi skall förbättra situatioen i skolorna för de mobbade barnen?

- Ja, vi behöver att utbilda personalen mer, absolut, det är viktigt.

Doping verkar vara ett stort problem i dag i Sverige. På inslaget i SVT igår fick vi se hur veterinärer och läkare skriver ut förbjudna medel till kroppsbyggare. Det beräknas att hälften av kroppsbyggare i Sverige använder anabola steroider. Hur skall vi komma åt dessa läkare?

- Ja, vi behöver att utbilda personalen mer, absolut, det är viktigt.

Fondförvaltare har visat sig sko sig på vanligt folk. Dels ger man råd som är felaktiga och till exempel binder gamla människor i fondsparandet som sträcker sig långt över deras livslängd och samtidigt tar man oskäliga avgifter. Hur skall vi komma till rätta med detta?

- Ja, vi behöver att utbilda personalen mer, absolut, det är viktigt.

Det beräknas att en kvinna i veckan mördas i Sverige av sin man eller partner. Kvinnomisshandeln är ett stort problem men resurserna till kvinnojourer och kvinnohus har inte blivit större. Vilket ansvar har ditt departement för att förbättra situationen?

- Ja, vi behöver att utbilda folk mer, absolut, det är viktigt.

Trafficking och sexuellt utnyttjande av barn tycks ta sig in i våra flyktingförläggningar. Det har ju framgått nu att personalen har i flera fall utnyttjat barn för de är de mest sårbara och har ingenstans att vända sig till. Hur skall vi komma till rätta med detta?

- Ja, vi behöver att utbilda personalen mer, absolut, det är viktigt.

Integration är än så länge ett vackert ord, men i praktiken pågår en diskriminering av invandrare inom arbetsmarknaden och arbetsplatser. Bör vi ha tvingande regler eller kanske kvotering för att komma till rätta med detta?

- Ja, vi behöver att utbilda personalen mer, absolut, det är viktigt.

Svenska ungdomar super hejdlöst ute på semestern i Grekland och Spanien. Varje sommar skadas eller ibland till och med dödas ungdomar som deltar i researrangörernas och de lokala arrangörernas festkvällar. Vems ansvar anser ni som resebolag det är att ungdomar under 18 år uppmuntras att dricka utan begränsingar och bete sig illa?

- Ja, vi behöver att utbilda personalen mer, absolut, det är viktigt.

Det är stor brist på dagispersonal och här i er kommun har ni valt att inte anställa flera. Hur tänker ni att komma till rätta med de redan för stora barngrupperna och problematiken av att barn udner två år inte blir sedda som de bör för sin utvecklings skull?

- Ja, vi behöver att utbilda personalen mer, absolut, det är viktigt.

På anstalten förekommer det dödsfall under oklara förhållanden, men allt som numera registreras som självmord hamnar inte i den officiella statistiken. Hur tänker ni här på anstalten hantera förtroendekrisen som nu har uppstått mellan de intagna och personalen?

- Ja, vi behöver att utbilda personalen mer, absolut, det är viktigt.

Här på LVU-hemmet finns det åtta ungomar som kostar var tusentals kronor per dygn för kommunen. De skall få utbildning, terapi och hjälp – det är vad kommunen betalar för. Men enligt anmälningar från era före detta anställda och till socialstyrelsen har ni en person här som bevakar ungdomarna slentrianmässigt vilket har lett till att de bland annat på nätterna lätt rymmer och hittar på bus i närheten. Hur kommer ni att hantera denna ohållbara personalsituationen och ge den vården som kommunen köper faktiskt av er?

- Ja, vi behöver att utbilda personalen mer, absolut, det är viktigt.

----------------------------------

Nu undrar jag i min okunnighet att vad är det som alla behöver utbildas mer i? I att man inte får skada andra eller utnyttja dem?

Men helt klart är det att journalister behöver mera utbildning i att ställa följdfrågor, som till exempel "i vad tänker ni utbilda personalen mer?"


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 09 okt 2002 19:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: