sourze.se

Media rustar ner

Behövs det mer eller mindre av oberoene samhällsjournalistik i det här landet?

Under 80- och 90-talen såg vi hur ekonomijournalistiken i den allmänna aktieyrans namn bredde ut sig allt mer i tidningar, radio och TV. Bevakningen av arbetsmarknaden skars samtidigt ner kraftigt, trots en galopperande arbetslöshet. Nu har tidsandan vänt; det sociala reportaget är tillbaka. Ingen kan längre blunda för de expanderande klyftorna i samhället. Men den kritiskt granskande journalistiken lyser ändå i stort sett med sin frånvaro.

En starkt bidragande orsak till detta är att alla stora dagstidningar under de senaste åren har skurit ner kraftigt på personal och därmed sammanhängande redaktionell kvalitet. En stor del av jobbet på tidningarna görs numera av vikarier som på grund av sin osäkra situation har svårt att agera självständigt gentemot arbetsgivaren. Närmast på tur står Göteborgs-Posten, som ska spara 50 miljoner, som vanligt på något sätt utan att det ska synas på den färdiga produkten. Public service-företagen SVT och SR har under en följd av år satsat på digitalisering i stället för programkvalitet. Läget är med andra ord utmärkt för alla propagandister och lobbyister som vill göra sina röster hörda, utan att bli motsagda av kunniga journalister!

Nu har turen kommit till AMS tidningar Platsjournalen och Nytt Jobb, som ska förvandlas från någorlunda självständiga publikationer till rena megafoner för AMS. Journalistiken i dessa tidningar ska försvinna från och med februari, och ytterligare några journalister blir därmed arbetslösa. I samma smäll försvinner av allt att döma alla de kritiska insändare från arbetssökande som förstås länge varit ett ett irrationsmoment för de styrande på AMS. Där sägs nämligen sanningen om hur det är att vara arbetssökande i dag - till exempel att det är nästan omöjligt att få ett nytt jobb när man fyllt 40 - och sanningen är aldrig populär.

AMS-chefen Anders L Johansson - som bland annat sagt att det enda problemet på arbetsmarknaden i dag är en brist på arbetskraft - får ostört fortsätta att skicka ut sina förskönande pressmeddelanden. Dessa slås upp som dagens sanningar på AMS hemsida och återges vanligtvis dessutom okritiskt i exempelvis DN. Enligt ryktet ska han belönas för sina makttillvända lögner med en ministerpost i den socialdemokratiska regeringen.

Utvecklingen gör att samhällets toppar blir alltmer oinformerade om hur det står till längst ner på samhällsstegen. Vårt samhälle börjar likna det gamla Ryssland innan revolutionen, där tsaren inte kände till hur folket hade det; eller han kunde åtminstone skylla på okunskap. Det ges ingen riktig information i så kallad mainstreammedia. DN lever fortsatt högt på sitt gamla rykte som småfolkets tidning, men har successivt förvandlats till ett mörkblått elitprojekt. Det enda jag kan säga är: läs Sourze, så länge den finns kvar, läs Arbetaren och Offensiv!


Om författaren

Författare:
Andreas Björsten

Om artikeln

Publicerad: 09 okt 2002 19:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: