sourze.se

God för det godas skull

Moralfilosofisk fråga: kan man vara altruistisk av egoistiska skäl?

"Tror man inte på att dåliga och onda handlingar får konsekvenser och ger straff, behöver man ju inte anstränga sig!" skriver Eileen Forsberg El Mogy i sin artikel:

Länk: sourze.se

Men det stämmer väl ändå inte? Jag har ytterst svårt att föreställa mig att något straff väntar de syndiga i ett eventuellt liv efter detta, men jag tycker det är viktigt att handla gott och riktigt i alla fall. Att vara god har värde i sig, oavsett konsekvenserna.

Om jag avstår från dåliga och onda handlingar på grund av de straff jag förväntar mig lida om jag genomför dem – vad säger det då om min moralitet? Att jag egentligen kanske vill vara ond, men att jag avstår för att jag är rädd?

Jag tycker precis tvärtemot Forsberg El Mogy när hon skriver att en brist på tro bäddar för farlig moralisk bekvämlighet. Är det inte snarare så att tron på en lagstiftande och bestraffande Gud fråntar oss moraliskt egenansvar? Vi behöver inte fundera över vad som är rätt och vad som är fel, eller jobba med att integrera dessa funderingar i vår personlighet och vårt handlande – vi läser helt enkelt lagen och följer den för belöningens skull.


Om författaren

Författare:
Magnus Sjöstrand

Om artikeln

Publicerad: 08 okt 2002 16:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: