sourze.se

Hot mineral springs

Lyxigt skönt bad på andra sidan jorden.

För nästan 4 år sen så åkte jag och min blivande man förbi Te Aroha och såg en skylt med Hot mineral springs.

Min dåvarande pojkvän hade varit många gånger i Te Aroha och han sa: vill du bada i en mineralkälla? Jag trodde han skojade för i min värld så var en het mineral källa något man gick förbi i en park och såg på och tog kort på och en massa japaner som flockades med sina kameror för att ta kort.

Jag trodde han frågade mej för att skoja då jag är ett vattendjur och brukar bada var jag än hittar vatten lämpat för det.

Jag tackade nej med ett leende och insåg inte vad jag tackade nej till. Min blivande man sa senare samma dag att det var första gången jag tackat nej till ett bad. Jag hade inte insett att man faktiskt kunde bada där i dom heta mineral källorna. Jag trodde att han frågade mej på skoj.

Te Aroha är maori och betyder "the town with a Mountain of Love".

2 år senare så köpte vi ett hus bara 15 minuter ifrån denna heta mineralkälla men då man har mycket att göra och tiden går snabbt så kom vi aldrig iväg till mineralkällorna även fast vi bodde nära.

OK det första året så pendlade jag Sverige-Nya Zealand och jobbade dubbla jobb i Sverige för att ha råd att åka så ofta som möjligt.

Det är ingen drömtillvaro att jobba dubbelt för att betala sin dyra biljett så ofta man kan. Bara resan ner hit tar ju ca 48 timmar ifrån dörr till dörr när man som jag reser så billigt som möjligt, det vill säja för ca 10.000 tur och retur.

Man kan säkert åka både bekvämare, snabbare och dyrare men sånt har inte jag råd med.

Nu har jag ju varit här i ett år och sa att nu ska jag banne mej åka dit och ta mej ett bad.

Lördag kväll innan middagen. Ringer och bokar och får veta att det kostar 15 dollar per person och 30 minuter. Det är 30 dollar för oss båda i en halvtimme. Det är ca 150 svenska kronor, lika mycket som jag tjänar här nere på 4 timmars jobb, dyrt!

Det finns både träbadkar och rostfria badkar eller snarare bubbelbad/jacuzzis. Jag bokar ett i trä för det känns liksom mera naturligt och trevligare att sitta i ett träbadkar än en balja i metall.

Vi tar oss dit och blir anvisade till nummer tre. Det ser ut som små radhus som är numrerade och innanför så finns det ett omklädningsrum och en toa och en dusch. En passage leder uppför och bakåt in i huset och där som i en träklädd bastu finns det stora runda karet.

Det ångar och är varmt och belysningen är svag. Jag kliver i karet och det är så hett att jag måste sitta ner och vänja benen vid det heta vattnet. Det är som att sitta i upphettat mineral vatten, ni vet som det man dricker! Vi sätter oss ner sakta i karet.

Det är djupt och vattnet når oss nästan upp till hakan.
Jag ser mej omkring efter "bubbelknappen" men hittar ingen. Lite besviken så tror jag att det inte finns någon utan att det bara är att sitta i det heta mineralvattnet och slappa.

På väggen hänger ett plakat om en hälsovarning, jag kan inte läsa det utan glasögon på så min man får ha högläsning för mej. Man får inte ha huvudet under vattnet då det finns nån slags micro organismer/kryp i vattnet som man inte ska ha in i öronen.

Läskigt!

Jag blir så varm att jag måste ta mej upp och gå och ta en dusch och på väg ner för rampen till duschen så hittar jag ett reglage utan någon som helst förklaring om vad det är.
Jag pillar på reglaget och bums så kommer bubblorna.

Varför har man inget anslag om att det sitter ett reglage i korridoren som man kan starta bubblet med?

Never mind, nu bubblar det!

Jag kryper ner i träkaret igen och bara njuter. Kroppen känns som om det är olja i vattnet och jag är alldeles kladdigt såphal. En halvtimme räcker alldeles nog och vi är helt laka då vi tar oss till duschen.

Jag är så varm och upphettad att jag nästan mår illa och är vimmelkantig. Jag orkar inte klä på mej utan drar bara på mej jeansen och ett linne. Slänger ner skor och underkläder i väskan med handukar. Öppnar dörren och vacklar ut på parkeringen.

Mörkblå natthimmel och stjärnor.

Southern cross som inte finns på vår stjärnhimmel och jag tror att det är mera stjärnor här än hemma i Sverige, fast vad vet jag om stjärnor?

Inte mycket, bara att det är oändligt vackert. Jag går barfota över parkeringen till bilen och sen kör vi hemåt där jag har förberett en lättlagad middag.

När vi kör hemåt så har vi det mäktiga berget som staden Te Aroha ligger vid foten av bakom oss, jag ser inte berget då det är mörkt men jag vet att det finns där och jag kan se det varje dag ifrån där jag bor.

För er som har läst min tidigare artikel om blåbärsfärgade berg och sett mitt foto så vet ni vilket berg jag pratar om.

Nästa gång ska jag prova att ha ett rostfritt kar och kanske även åka hit dagtid och bada i allmän swimmingpool.

Länk: tearohapools.co.nz


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 06 okt 2002 13:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: