sourze.se

RIP FN

USA och Irak tar ett stryptag på FN och Förenta Nationerna dör.

När jag läser om USA:s förslag på en hårdare resolution så suckar jag bara sorgset.

Bland kraven finns det att USA skall övervaka vapeninspektionerna, USA skall bestämma om ett eventuellt uppdrag har lyckats eller ej, USA ska ha rätt, ifall uppdraget misslyckas, att bestämma att FN skall gå i krig mot Irak.

FN, en originsation bildad för att främja världsfreden skall alltså tvingas ut i krig.

Det enda i propositionen är USA, FN finns med som ett bihang, USA har tagit med FN för att inte bekosta hela kriget själva.

Jag minns hur Bush talade, om att Irak hade brutit 16 stycken resolutioner och att de därför hånar FN, för FN:s skull skulle man vara tvungen att agera.

Och sen riktar jag min kritiska blick på USA och Israel för att ta ett exempel och inser att de bryter en hel del FN-resolutioner själva. De försvagar FN men talar om att styrka det genom att puckla på Irak.

Jag säger rensa på hemfronten först - efteråt kan ni börja kritisera utlandet.

Irak... ja detta land... detta land som var mitt hemland är mitt hemland, detta land som flyter i min blod. Min familj var tvungna att fly ifrån Irak 1988 eftersom de aktivt motarbetade Saddam. Det fanns två partier i Irak på den tiden då far och mor var i min ålder: Baath - ett fascistiskt parti - Saddams parti. Eller Kommunistpartiet. Man var tvungen att välja och regimen gjorde allt för att du skulle välja Baath.

Mina föräldrar valde Kommunistpartiet och blev därmed förföljda - till sist låg det en dödsdom mot min far och vi flydde till Kurdistan, i hopp om att en vacker dag återvända till vårt land. 1988 bombades Kurdistan av kemiska vapen - vapen tillverkade i bland annat USA, Tyskland och Frankrike. Jag var åtta år och minnena finns kvar i mitt huvud, lika tydliga som då.

Varför denna bakgrundshistoria?

Jag vill först visa er min hat mot Saddam och sen gå vidare.

Ett krig mot Irak, vilka tror på allvar att endast Saddam och hans försvarare kommer att drabbas? Räck upp en hand, var inte blyg.

Men... om du tror det är du naiv. Hur kommer man att anfalla Irak?

Som man alltid har gjort, the american way.

Först bombar man sönder infrastrukturen för att försvaga fienden, sedan bombar man strategiska mål som det heter och till sist rycker man in.

Hur många civila kommer att dö? Tusentals.

De strategiska målen då? Tja, monstret Saddam sätter inte precis viktiga byggnader avskilt mitt i öknen med en måltavla målad på taket.

Saddam tränger sig in i civilbostäder, han sätter flygförsvaret på skoltak, sjukhustak och på höghus.

USA vet om detta, men de kommer ändå att bomba. Minns du hur många civila det var som skulle dö? Just det, tusentals.

Är krig oundvikligt?

För USA ja. För omvärlden nej.

Irak har gått med på inspektionerna villkorslöst, enligt den gamla resolutionen.

Vad gör Colin Powell, han avråder Hans Blix att gå in i landet, han till och med hotar med att stoppa expeditionen om Blix bestämmer sig för att köra ändå.

Är tusentals liv inte värda ett försök?

Låt inspektörerna gå in, se om de får jobba först innan du börjar predika död och förintelse. USA, snälla, lär er värdet av ett människoliv.

Det kan vara min familj ni dödar nästa gång...


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 04 okt 2002 17:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: