sourze.se

I ålagillens frosseri

Mörkrets gärning - ätes upp.

Tina i tv och matdebatter får mig att minnas min gode vän Åke Sellert.

Vi lärde tillsammans på Kramer i Malmö. Vår vänskap fortsatte ända fram till att vi som pensionärer ledde matlagningskurser.

Åke lämnade oss rent för tidigt. Nu har vi hans kokböcker att luta oss till - om vi försöker efterlikna hans eminenta förmåga att laga mat. Vill förmedla ett oförglömligt minna.

När ålamörkret kommer i Skåne är det väl att jämföra med älgjakt och surströmmingspremiärer. Snålvattnet rinner.

Har man glädjen att bli bjuden till ålagille hos Åke Sellert är lyckan fullständig.

Kommer till Råå Värdshus i taxi. Hälsas välkommen i garderoben. Lite hälsningsfraser. Då säger Åke på bredaste skånska: "Har Ni kommit för att supa och äta eller snacka?"

När vi tagit plats skall servetterna på plats - damernas runt halsen med en knut i nacken. Detta ordnar värden. Vi herrar skall ha ner den mellan hals och krage - med jättestora nystärkta, kritvita linneservetter är vi redo för "gästabudet".

"Rakas eller klippas", mullrar Åke och lägger upp ett gapskratt.

På bordet ligger en svart brödlimpa, direkt från stenugnen; kryddat flott, smör och kumminost. En stor bringare med mumma spetsad rikligt med gin öl, porter, sockerdricka.

Ålaladåben darrar lätt när vi börjar kvällens äventyr. Den ettergröna bäsken serverad från Höganäskrus har även årspremiär. Åke tillser noga att vi drar efter andan och att ögonen tåras. Om så sker är bäsken godkänd.

Ålasoppan ångar från terrinen. Två tallrikar annars blir Åke sur.

Specialrökt ål. Åke har alltid timjan i äggaröran. Gott!!!

Salt, fet, kokt ål med stuvad potatis är nästa rätt.

Luad ål på spett med skånsk potatis är ett måste.

Till den halmade ålen vill Åke att man skall äta äggakaga.
Vid varje rätt skall benen läggas snyggt i rad - detta för kontroll.

Ingen rätt får hoppas över.

Efter 6 stycken bäsk och mumma är det gott att vara skåning.

Avslutning är:
Stekta äpplen med varm sirap. Ingen djävla "glyttasås" vaniljsås skojar Åke - som också provsmakat bäsken medan han går runt och bjuder herrarna på snus.

När kaffe och avec serverats kommer en stor tunna - halv med vatten och en stor levande ål i. Nu skall årets ålakung koras.

Den som på kortaste tiden kan fånga ålen, lyfta den över huvudet och hålla fast den, blir regerande ålakung till nästa gille kan ej återberättas - måste ses.

Ålamörkret inträffar då det är nymåne om hösten och då fiskas det vid åmynningar - företrädesvis vid Åhus. Då startar "ålagillen" och efter dessa är det dags för
gåsmiddagar med svartsoppa, gås, "spiddekaga", men
det är en annan historia.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 04 okt 2002 14:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: