sourze.se

Altenstedt, visst handlar det om mer!

Du är orolig för vad som händer med våra barn, om skämtare som Spermaharen får florera fritt. Jag tror du oroar dig i onödan.

Johanna. Självklart har frågor av den här typen alltid ett större djup än vad som låter sig sammanfattas i en ledare på Sourze. Om jag skulle ha ambitionen att ge en heltäckande bild av hela verkligheten i varje ledare skulle jag få kämpa rätt hårt. Det är omöjligt.

Du har rätt i mycket av det du skriver. Naturligtvis måste medieproducenter ta ansvar för vad de publicerar. Något annat har jag aldrig påstått.

Och självklart påverkar media samhällsutvecklingen. Det är ju det som gör det så infernaliskt fascinerande och roligt att jobba med media. Det är väldigt få medieproducenter som hårdnackat vägrar medge att de skulle ha någon inverkan på omvärlden. Jag har aldrig träffat någon. Å andra sidan känner jag inga porrfilmsproducenter.

Men myten om att mediefolk generellt är en samvetslös skock hyenor som går över lik för uppmärksamhet och lättköpta scoop, är väldigt överdriven. Visst finns det avarter på såväl våra stora dagstidningar som på andra håll, men det hör till undantagen.

Om sedan medierna i stort lyckas med sitt uppdrag, och om de påverkar samhället i RÄTT riktning - det är en annan diskussion. Men att påstå att de allra flesta journalister, redaktörer, redigerare och mediechefer lever i illusionen att det de gör inte påverkar samhället, är faktiskt fel. Så är det inte.

Och angående humor: visst är humor en - som du uttrycker det - kulturell agent för förändring och nya trender. Du tycker inte att Spermaharen är rolig, det tycker jag. Du är orolig för vad som händer med våra barn, om skämtare som Spermaharen får florera fritt. Jag tror du oroar dig i onödan.

"Den unge Werthers lidanden" ansågs vara fördärvlig för ungdomen. Nu är den en litterär klassiker.

Jazzen ansågs föra med sig all sköns farligheter. Nu spelas jazz på P2 och det finns högskoleutbildningar i ämnet.

När Lenny Bruce sa "fuck" på scenen blev han arresterad och hatad av etablissemanget. Nu hyllas han som en banbrytande stand-up komiker.

Och så vidare. Och så vidare. Företeelser som kritiseras, hatas, avskys och ratas är ofta de som går till historien. Därmed inte sagt att Spermaharens bok är en litterär milstolpe.

Men, precis som du säger, så har vi ingenting att förlora på att diskutera det sansat och nyanserat.


Om författaren

Författare:
Kalle Dixelius

Om artikeln

Publicerad: 04 okt 2002 17:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: