sourze.se

Rio de Janeiro

Härligt härligt, men farligt farligt.

Brasilien är som så många andra länder uppdelat i två läger, ett för de rika och ett för de fattiga. I Rio de Janeiro märks det allra tydligast. Jag och Eva - min flickvän - var i Brasilien förra sommaren och bilade runt i de södra delarna av landet. Marcelo och Luciana - våra vänner från Londrina, en mindre stad sydväst om Sao Paolo - var våra reskamrater och guider.

1987 reste jag med CISV Childrens International Summer Villages - en reseorganisation för ungdomar världen över - till Londrina, där jag bodde hos Marcelo och hans familj i en månad. Jag var 14 år och såg klasskillnaderna då med, men upplevde de inte på samma sätt. I Londrina har alla rika en mur runt huset, eller en vakt i entren om man bor i hyreshus. I Rio har de rika en mur runt hela bostadsområdet. 14 år senare återvände jag alltså med min flickvän för att bila runt.

Rio de Janeiro var vårt slutmål och under vår resa träffade vi många brasilianare som höjde på ögonbrynen när vi sa att vi skulle dit. Vi fick gång på gång rådet att akta oss noga i den livsfarliga staden, och varför skulle förresten åka dit, det var ju mycket finare i norra Brasilien, kring strandorter som Natal.

Vi bodde i ett lägenhetshotell precis vid stranden i stadsdelen Barra da Tijuca, där Luciana hade ordnat en lägenhet som vi fick hyra rätt billigt. Eftersom det är lågsäsong under deras vinter är det ganska lätt att pruta. Barra da Tijuca är nybyggt och rikt och är därför är det ännu ganska tryggt att vara på stranden och gå omkring fritt.

Kriminaliteten i Rio är mycket hög. Alla turister varnas och uppmanas att vara försiktiga och inte vistas på ställen de inte känner till. Jag trodde att det var annorlunda för brasilianare, men det är det inte. Mellan kl 22.00 och 06:00 är det tillåtet att köra mot rödljus eftersom risken för överfall är så stor. Vi fick inte bära klocka, smycken eller något annat som stack ut och kunde uppfattas som något värdefullt. På kvällstid stannade vi hemma eller var i något köpcentrum eller på någon annan plats som hade tillhörande parkering och många människor i rörelse.

På dagtid besökte vi självklart Corcovado Jesus på berget, Copacabana, Pao de Acucar sockertoppen och Ipanema. Det är turistmål som inte är överskattade. Rio har en sagolik natur vilket framgår av fotografier, men upplevs bäst på plats.

Rio de Janeiro är som sagt en fantastiskt vacker stad, med många sevärdheter och sagolika stränder, men den är samtidigt livsfarlig och det är jättesynd att vi inte kunde komma närmare människorna som bor i den.

Om du planerar en Brasilienresa ska du boka in Rio de Janeiro, men du får inte enbart åka dit. Du måste försöka komma till mindre städer och träffa människorna.

Det här är ett bidrag till "Jorden runt: recensera ett land" på kategorin Resor.


Om författaren

Författare:
Christian Wiklund

Om artikeln

Publicerad: 03 okt 2002 09:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: