sourze.se

Handbok till polisen

Vad är det som gör att polisen gör så mycket fel? Att aktivisternas polishat växer sig starkare och att allt fler känner sig dåligt behandlade av Farbor Blå?

Det är viktigt att i dagens läge hålla hårt om demokratin, och även bygga ut den på de områden där den är bristfällig. Men att statens hantlangare är direkta demokratifiender är oroväckande, för att inte säga rent livsfarligt. Det kanske är dags att lägga om spår för polisväsendet.

Ingen människa är perfekt, och man blir inte mer perfekt för att man iklär sig en blå uniform med texten POLIS. Men det finns dock en viktigt skillnad mellan poliser och andra: Poliserna ska skydda, inte bara samhället och staten utan även folket. Alla människor som utsätts för negativt stressande situationer kommer att, om stressen är tillräckligt stor, agera som rena idioter. Därför borde polisen stressträna.

Jag, och många med mig, har väldigt negativa upplevelser av polisens agerande. Nu senast på Kulturnatten här i Uppsala greps en vän till mig på fyllan. De skrek åt honom att hälla ut ölen han höll i handen, och när man tyckte att ölen inte rann tillräckligt fort skrek man åt honom att hälla snabbare. De grep tag om honom, och visade inget tecken på reaktion när han klagade över att det gjorde ont och bad om lite mildare metoder. Poliserna ingrep mot två pojkar som kompisbråkade det vill säga de teaterslogs, inget allvar. Dessa två blev satta i handfängsel och nerlagda på marken, och poliserna satte sig på deras ryggar. Människorna runt omkring som försökte ställa misstaget till rätta, blev bemötta med uppmaningar att backa, gå därifrån och hålla käften. Det var uppenbart att poliserna var speedade på sitt eget adrenalin. Varför?

Den enda gången jag suttit i polisförhör, blev jag utsparkad från polisstationen på grund av att jag hävdade mina rättigheter. Polisen frågade, när vi var klara, om jag ville tillägga något. Jag svarade att jag ville tillägga att mitt beslut att inte ha personlig försvarare grundades på att han själv uppgivit att en sådan kostade flertalet tusenlappar. Han blev förbannad och vägrade skriva detta enkla, och när jag protesterade blev han ackompanjerad av en kollega som hävdade att jag domderat tillräckligt. Därpå kastade man ut mig med orden, vi lär ju se dig här igen.

Att polisens metoder att skrämma upp folk skulle vara effektiva, ser jag som ytterst tvivelaktigt. Det leder bara till att man bli antingen rädd, eller som i mitt fall, rikligt förbannad. Jag tror mer på en mer vänskaplig relation mellan befolkningen och polisen. Snälla poliser finns, det är ju självklart. Och de borde bli fler. Detta betyder inte att man ska se genom fingrarna med brott, det betyder att man ska behandlas mer mänskligt.

Bekanta har dokumenterat hur njutande poliser häller ut deras öl på Valborg. Vad vill man uppnå egentligen? Vill man ha polisförakt? Vill man att det svarta blocket, med alla dess tvivelaktiga metoder, ska bli en maktfaktor att ränka med? Är man för demokrati?

I Erik Wijks bok Göteborgskravallerna finns inte ett enda vittne, förutom poliser, som hävdar att det var bråk innan polisen grep in. AFA finns där, maskerade, men de slåss inte utan deltar i demonstrationen precis som andra. Brevet från polisledningen vittnar om att man bedömer om insatsen varit lyckad utifrån hur många man gripit. Polisernas vittnesmål i flera domar är rent ut sagt felaktiga, och man fastställer att det är lugnt att klippa och klistra i bevismaterial, förändringarna är pedagogiska. Därefter dömer man friskt och brett, man dömer uttalade vänsteraktivister hårdare än andra och man tjugodubblar straffen. Det finns ett vittnesmål från en flicka som blir visiterad av en manlig polis. Hans visitation är minst sagt mystisk då han koncentrerar sig väldigt mycket på brösten, och inte ens petar på mindre sexuella områden. Som om hon vore transa och hade gömt något i fejkpattarna.

Återigen: Varför? Vad vill man? Det här gynnar ingen, allra minst polisen själva. Visst, de får ökade befogenheter mot den tilltagande faran på kort sikt, men på längre kommer detta bara leda till att grupper som AFA blir större. Man kommer att göra låtar som Fuck the Police och Ein Zwei Polizei till allmän realitet genom sin egen dumhet.

Visst, allt beror inte på polisen, det finns kretsar där det är tufft att ha suttit inne, att vara kriminell och att tjafsa med polisen. Dessa människor är riktiga jubelnötter, och de bör tas om hand. Men det skulle hjälpa polisen om man kunde skilja på brottsling och oskyldig, vara lite mer finkänslig innan man går in med fjäderbatonger och Nationella insatsstyrkan.

Polisen ska man kunna veta var man har, de ska inte vara politiskt vinklade. Inte tvinga folk att ligga på regnvåt asfalt i timmar med blicken ner i marken, samtidigt som man uppmanar kollegor till våld mot folk som inte kan engelska eller svenska, kallar invandrare för bananplockare och bara är allmänt otrevliga. Polisen ska vara pålitlig. Annars kommer vi få en anarkistisk revolution eller en galen polisstat, den sistnämda bara ett förstadium till den förstnämnda. Polisen ska hålla allmän ordning, inte förvärra den.

En mer vänligt sinnad polis som löser brott med mer mänskliga, mindre stressande metoder och som ser till att man inte känner sig kränkt efter ett besök hos polisen skulle vara att önska. Detta kräver fler, mer välutbildade poliser och ökade resurser till polisen. För så länge inte Rikspolisstyrelsen vill ha en vi-och-dom-känsla med ytterst fientliga inslag, så går situationen att motverka. Jag tror inte heller att rättsväsendet vill ha sådan direkt odemokratiska domar som man fällt på nacken. Det hjälper ingen att hålla poliserna om ryggen när de gjort fel. De vrickade människorna upplever deras handlande bekräftat korrekt och fortsätter agera som svin. Poliser representerar självklart polisen, men bara för att man kliver i uniformen betyder inte det att man slutar var sig själv.

Det är dessa idioter som utgör faran för polisväsendet. De våldsromantiska, hatiska, rasistiska männsikor som fler av oss medborgare råkat ut för. De är inte sagofigurer, de existerar och de finns där att finna och studera för alla som vill känna verkligenheten, och vill ha ett bättre samhälle utan anarki eller fascism. Just nu tycks det i alla fall vara så att anarkisterna är på frammarsch, och det är inte helt utan anledning.

Våldet är ett hot mot demokratin, oavsett vem som utövar det.

Dagens polis verkar vara ett sterssat, sargat släkte. Vill man ha en fungerande demokrati måste man ha en fungerande polismakt. Så är det inte idag.


Om författaren

Författare:
Idioten Puckosson

Om artikeln

Publicerad: 03 okt 2002 10:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: