sourze.se

Det svänger om debatten

Det är guppigt på debatternas hav.

För ett år sidan var jag aktiv skribent på sourze. Då handlande en mycket övervägande del av debatten om globaliseringen. Naomi Klein, America Vera Zavala, Attac och Johan Norberg stog i centrum för debatten. Var är den debatten idag?

Det är faktiskt tråkigt att se hur debatten om hur vi skapar en global värld försvunnit i ett svall på den offentliga debattens stormiga hav. Kanske var det 11 september som satte punkt för debatten. En global värld har ju minst sagt blivit avlägsen sedan WTC dundrade till marken.

Iställer har debatten slagit över till att handla om hur mycket bomber vi bör använda när vi ska jämna den ena arabstaten efter den andra med marken. Korståget för mer världshandel och en öppnare värld har bytts ut mot ett korståg där västvärlden ska sprida sin lära med bomber istället för varor.

Tycka vad man vill om en fri världshandel och en global värld, men hellre ett McDonalds vid varje hörn än kratrar efter felriktad missil.

Låt oss åter börja prata om lönerna för Nike´s barnarbetare istället för priserna på ett flyganfall. Fred skapar vi genom sammarbete, inte genom ömsesidig beskjutning.

Låt oss handla med varandra istället för att bomba! Det är dags sluta valsa runt med Bush och Blairs krigsplaner och svänga tillbaka debatten så att den åter igen handlar om hur vi skapar en öppnare värld med fredliga medel istället för grovkalibriga vapen.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 02 okt 2002 09:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: