sourze.se

Dags för en sjupartiregering?

Snart den enda kvarvarande lösningen på regeringsfrågan.

Miljöpartiets vågmästarroll har mer än något annat visat på vilket bräckligt system vi har. Varken miljöpartiet, socialdemokraterna eller något annat parti har brutit mot några relger eller lagar, ändå är det näst intill total kaos som rådit de senaste veckorna.

Jag leker med tanken att vänsterpartiet inte funnits eller kanske slagits samman med miljöpartiet och skulle fått 20 procent av rösterna och socialdemokraterna 35 procent. Inte en speciellt realistisk tanke idag, men teoretiskt fullt möjlig. Vad som även är teoretiskt möjligt är att både sossarna och miljöpartiet skulle betett sig likadant. Sossarna med sin ovilja att dela ut ministerposter eftersom de är så mycket större och miljöpartiet med sin vågmästarroll som ändå inte vill eller kan arbeta med den högra sidan.

Vad skulle hända?

Ett tänkbart scenario är att i stort sett exakt samma situation som idag skulle uppstå. Miljöpartiet får alltså inga ministerposter av sossarna och de kan inte heller tänka sig att regera tillsammans med alla de borgerliga partierna, vilket de måste för att få tillräckligt med mandat. Sossarna kan knappast heller klara av att regera ensamma med 35 procent.

Vad jag är ute efter är att i teorin så kan det skapas konflikter och oenighet som slutar med att absolut ingen vill eller kan bilda regering. Som jag redan påpekat är det inte speciellt troligt, men inte heller omöjligt. Jag är rätt säker på att nuvarande situation löser sig på något sätt, men med lite mer maktfullkomlighet och oenighet mellan partierna så hade vi inte varit långt ifrån en sådan situation.

Nu är jag ingen expert på statsvetenskap och kanske finns det någon lag eller regel som förhindrar att sådana situationer skapas. Kanske är lösningen densamma som i krigstillstånd, det vill säga ett styre bestående av alla riksdagspartier?


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 01 okt 2002 18:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: