sourze.se

Norrköping: för tjyven

Får man skriva om stan jag bor i? Det får jag va. Jag betalar ju för det God damnit.

Norrköping alltså...

Norrköping är bra för att det kallas Peking, för att IFK nästan jämt klarar sig i allsvenskan, för att Rådhuset mer ser ut att passa i Berlin än en medelstor östgötsk håla, för att norrköpingarna säger deu istället för du och neu istället för nu.

Kanske uppskattar jag stan bättre för att jag är invandrad från Linköping. Jag passar på att inte rekommendera den stan. Åk vidare till Norrköping istället, till Peking.

Stan är snygg. Mitt i centrum finns ett gammalt industriområde, gamla textil- och pappersfabriker. Emellan fabrikerna flyter Strömmen fram, med konstgjorda vattenfall och allt. Nästan som Venedig. Det går inte åka gondol där.

Men kanske vill man åka en väldigt snabb gondol.

Det är en blandning på renoverade gamla kåkar och fallfärdiga ruckel i lycklig harmoni.

En gång var det Sveriges krogtätaste stad. Jag vet inte hur det är nu. Jag vet att man kan gå en bra krogrunda utan att trötta ut benen.

Man kan börja på Världens Bar, i det gamla industrilandskapet. Sitt ner i en gammal biofotölj och ät en varm smörgås med fetaost, salami, pickles och örter.

Sedan fortsätter man ner mot Järnbron, stannar ett slag och tittar på det belysta vattenfallet och på De Geer-hallen. Tio steg bort ligger Crescendo, jazzstället. Kanske är det öppet. Kanske hörs någon trumpet därifrån just då.
Men det kostar inträde och det gör inte Stopet, eller Stupet som vi också kallar det. Krogen ligger nere i ett gammalt källarvalv. Det är en blandning av köttmarknad och historia. Man ska inte vara där för länge. Bara så man hinner få i sig en Staropramen.

Upp mot Drottningsgatan och Hörsalsparken. Kolla på alkisar och tonåringar stå och bråka vid treans hållplats. Bli inte överkörd av en spårvagn. Hoppa på en istället. Åk ner till Tyska Torget. Sjung "På Tyska Torget Annelie, jag är faktiskt vaken" från låter Vakna nu Annelie av Norrköpingsbon Magnus Johansson. Titta på Rådhuset.
Vidare till Bishop Arms, precis runt hörnet. De har ett whiskeyurval som inte ens en irländsk pubägare skulle skämmas över.

Vad händer sedan? Ska man går till Palace, jättedanshaket? Välj mellan nattklubb och mogendans. Jag stannar hellre på Bishops och provar en skotsk malt till. Men kanske önskas dansgolv. Kanske önskas kramgoa låtar.

Gör vad som helst. Men gå till sist ut. Lita inte på någon som "kör dig varsomhelst i stan för 150 kronor". Stanna och ta en bratwurst hos någon korvgubbe istället.

Norrköping är bra för att det finns ett mått av storhetsvansinne här. För att det tydligen är helt nödvändigt att avlöna en hel symfoniorkester för 60 miljoner per år samtidigt som det finns ett underskott. Norrköping är bra för att biblioteket har öppet till 21 på vardagar, för att de gamla indsutribyggnaderna har namn som Värmekyrkan och Strykjärnet, för att man kan promenera runt Strömmen och se ett fängelse, en djurkyrkogård, och ett alphus inom loppet av en kvart.

Lördagen den 28 september blir stan ännu bättre. Kulturnatten drar igång. Invandrarföreningar öppnar sina portar och bjuder på spännande mat. Någon sydamerikansk förening ordnar nog tangokväll eller nåt. Marit Bergman spelar på Kulturkammaren.

Mer om det en annan gång. Kanske.

Det här är ett bidrag till "Jorden runt: recensera ett land/en stad" på kategorin Resor.


Om författaren

Författare:
Andreas Soneryd

Om artikeln

Publicerad: 27 sep 2002 15:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: