sourze.se

Längre pekpinnar...

... eller hårdare batonger?

Hur bekämpar man brott? Är det verkligen effektivast att stå på gatan och veva med en batong mot en stackars snattande yngling, eller ska man åtgärda problemen långt tidigare?

Många ropar efter fler ungdomsgårdar och kommunala "vi-ger-dig-något-att-göra"-platser. Men jag tror inte fler ungdomshus eller kommunala caféer kommer verka särskilt förebyggande.

Det har i många undersökningar visat sig att ungdomsgårdar i själva verket ofta blir till samlingsplatser för lokala gäng och kriminella ungdomar.

Vill man arbeta förbyggande så är utökad statlig verksamhet fel väg att gå. Man ska istället satsa stenhårt på den verksamhet som idag existerar. Den kommunala verksamhet som idag samlar alla unga under ett tak större delen av deras vakna tid är skolan.

En dålig skola skapar ungdomar utan tro på framtiden. Hopplösa ungdomar varav många säkerligen vänder sig till brottets enkla bana när den utbildning de fått inte gett de verktyg nog att klara sig i livets hårda skola.

Alla elever är unika. Med unika behov och unika förutsättningar. Istället för att se på detta som ett problem. Istället för att ständigt vilja göra alla lika i det stora enhetliga socialmaskineriet, så måste vi ta tillvara på människors unika egenskaper och olikheter, inte förtrycka de.

Uppmuntra ett mångfald av pedagogik och skoloformer så att varje elev kan hitta sin nisch och känna sig välkommen i skolan. Då kan också varje elev tillgodo göra sig den utbildningen han eller hon behöver för ett framtida framgångsrikt liv.

För när man känner att man får det stöd man behöver och får lära sig i den takt man klarar av på det sätt som passar en själv bäst, så kommer man känna sig mer motiverad till att studera.

En bra skola, med stolta lärare och en mångfald av pedagogiker, är den bästa förebyggande åtgärd mot brott ett samhälle någonsin kan frambringa. Och det är också det mest uppbyggande för ett framtida välfärdssamhälle i toppklass.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 24 sep 2002 10:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: