sourze.se

Hej mp: Fem frågor!

Regeringsförhandlingarna är olidligt rafflande. Mp spelar högt. Vem tar hem potten? Här är fem frågor från en sosse. Hoppas ni har tid att svara.

Hej mp: Fem frågor.

Före valet förklarade sossarna att man kan fortsätta att regera med stöd av er. Och att man visst kan diskutera nya samarbetsformer och mer inflytande. Men inga poster i själva regeringen. Orsaken är att en regering fattar kollektiva beslut i viktiga frågor som EU, annan utrikespolitik och försvarspolitik. Så måste en regering arbeta oavsett partifärg. Så att ni nu efter valet inte erbjuds regeringsposter av s är inte någon nyhet för någon. Persson säger i dag samma sak som före valet. Och jag kan inte förstå varför detta skall kallas "maktfullkomlighet" eller "omedgörlighet".

Nu går ni ut varenda dag i massmedia och förklarar hur besvikna ni är på Persson av detta skäl. Samtidigt sätter ni er kelsjukt i "fästmanssoffan" med de borgerliga och blir alltmer intima. Även med kristdemokraterna som ni fullständigt skåpade ut i TV före valet. Och fina förlovningsringar erbjuds: flera ministerposter.

Trots att ni är med i TV och tidningar dagligen tycker jag att det är flera frågor som ni undviker: Här följer fem.

Fråga 1. Finns det för er några avgörande skillnader mellan en socialdemokratisk och en borgerlig regering? I så vilka?

Fråga 2. Varför påstår ni att sossarna är "huvudalternativet" om de nu är så maktfullkomliga, arroganta och negativa. Följdfråga: eller är sossarna inte längre huvudalternativet, som de var före valet?

Fråga 3: Om ni sätter er i en regering med folkpartiet hur tänker ni då rösta i följande av fp:s hjärtefrågor:
- Fördjupat medlemskap i EU - som skall bli en överstatlig union
- Medlemskap i vatulaunionen EMU
- Fortsatt kärnkraft
- Svensk militär upprustning och fortsatt vapenexport

Tilläggas kan:
- språktest för invandrare

Fråga 4: En regering fattar gemensamma beslut. Om man är oenig så gäller majoritetsbeslut - inte utpressning eller korridorspring till den politiska oppositionen eller chicken-race i massmedia. När beslut är fattat uppträder man solidariskt för att genomföra beslutet. Så samregerar sossarna och de gröna i Tyskland. Särskilt viktigt blir det i svåra och känsliga frågor och sådana finns det gott om.

Nu kommer frågan: om ni sitter med i en regering med era drygt fyra procent och inte får er vilja igenom i någon hjärtefråga gör ni då likadant som nu: ger presskonferenser, sätter er i TV och springer till motståndarnas partikanslier för att "sätta press" på era regeringskollegor? Om svaret är nej - hur skall man kunna lita på det?

Fråga 5: Ni vill inte stödja en regering om ni inte får sitta med i den eftersom ni då inte har så mycket inflytande som ni tycker att ni förtjänar. Två frågor. 1: Var det fel att under de gångna fyra åren samarbeta med socialdemokraterna? 2: Varför skulle nu moderaterna "passivt" stödja en regering med fp-kd-c- och mp? I synnerhet som ni absolut inte vill ha med de förhatliga moderaterna att göra.

Det var mina frågor. Kanske har någon ansvarig tid - mellan presskonferenserna och kuttrasjut i folkpartiets fästmanssoffa - att svara här på Sourze.

PS.
Jag är en sån där sosse, men nån kanske kan svara ändå. DS


Om författaren

Författare:
Sven Frostenson

Om artikeln

Publicerad: 24 sep 2002 14:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: