sourze.se

Samtal med Gun Hellsvik om valet

Dagen innan valet fick jag tillfälle att prata med före detta justitieministern om varför jag inte röstar. Det var mycket upplyftande.

Som en del kanske minns röstar inte jag i år. Jag har också fått förklara ett stort antal gånger varför jag inte gör det. Vanligtvis möter jag massor av mothugg och folk blir ibland sura på mig bara för att jag inte röstar. Det är rätt irriterande - närmast knäckande - att få mitt icke-val konstrant ifrågasatt. Men så råkade jag träffa Gun Hellsvik.

Det var på en privat fest idag i skrivandes stund är det lördag, dagen innan valet. När mitt val att inte rösta kom på tapeten lyssnade hon. Till skillnad från de flesta andra - som omedelbart börjar opponera sig - lyssnade hon verkligen på vad jag hade att säga. Hon godtog min förklaring om varför jag inte gör det i år och lyssnade även på vilka brister jag tycker det finns i svenska valsystemet samt vilka alternativa sätt jag använder att agera demokratiskt. Jag fick känslan att hon sög åt sig och verkligen LYSSNADE på vad jag sade.

Visst tyckte hon att man skall rösta. Men istället för att som så många andra vilja släpa mig till valbåset - sparkandes och skrikandes om så behövs - höll hon istället igång en dialog. Hon frågade, lyssnade på svaren och frågade sedan vidare utifrån dem. På ett fint sätt visade hon på svagheterna i mitt eget resonemang utan att för den sakens skull låta anklagande. Och när block-politik nämndes var hon noga med att inte nämna det egna partiet med namn det skulle varit röstfiske i sista sekund, vilket gav känslan av att även om jag ändrade mig så ville hon att mitt val skulle vara mitt eget och inte framtvingat/påverkat av henne. Över huvud taget var hela konversationen kravlös, avslappnad och mycket intressant.

När samtalet var slut var jag nöjd och glad. Dels var jag stärkt i mitt beslut inför detta val... och dels hade jag blivit uppmuntrad och entusiasmerad att fortsätta söka efter något som kan passa mig till nästa val så att jag kan lägga en röst då. Och jag har nog aldrig fått mina egna åsikter så väl emottagna och respekterade av någon som är av avvikande åsikt som jag fick av henne.

Behöver jag nämna att mitt redan tidigare låga politikerförakt nu ligger på nya rekordlåga nivåer. ;


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 15 sep 2002 09:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: