sourze.se

Ynklige Unckel försvarar rasister

TV visade 17 m valstugor med lika många rasister. Ingen står för vad han sagt. Ynklige Per Unckel skyller ifrån sig. På söndag röstar Du.

Uppdrag Granskning, Ynklige Unckel och Din röst på söndag.

I SVT tisdag 10 september hade Uppdrag Granskning besökt över 50 valstugor i hela Sverige med en så kallad dold kamera. En reporter som låtsades vara invandrarfientlig ställde frågor. Och partiernas företrädare svarade. Utan att veta att de spelades in. Nästan alla talade föraktfullt och förolämpande om invandrare. Tvärtemot vad deras partiledare och valreklam leende visar upp inför oss väljare. Det var beklämmande att se och höra. Och lärorikt.

Men ett parti skilde ut sig från de övriga: Moderaterna. I 17 besökta m-valstugor yttrade sig lika många m-politiker som rena rasister om invandrare, andra folkslag och religioner. En av dessa var m-politikern i Köpings valstuga. Han kallade invandrare i Sverige för ordagrant citerat: "Sådana som Pinochet inte hann med."

I TV-studion fick Per Unckel från moderaternas partiledning tillfälle att ge sin kommentar. Han beklagade kortfattat dessa "dumheter" och använde sedan TV-tiden till att gå till angrepp mot socialdemokraterna. Lika ynkligt och beklämmande hade det varit att den 11 september utnyttja dagen till att skylla terrordådet i New York på USA:s president eller samhällsordning.

Efter TV-programmet har han som sade "dumheten" i Köping avpolleterats. Regeringsmakten är ju inom räckhåll för Per Unckel.

Och för att få den makten utnyttjar han den rasism som finns i vårt land likaväl som i andra länder. I Skåne har de borgerliga redan regerat en period tillsammans med "Skånes Väl", samtidigt som deras partiledare tar avstånd från Pia Kjaersgaard i Danmark. När det enda som skiljer henne från deras regeringsbröder i Skåne är - Öresundsbron.

Inget parti är fläckfritt. Och alla moderater är absolut inte rasister. Men en röst på m på söndag är en röst på en regering där det största partiet i 17 slumpvis besökta valstugor hade lika många rasister. Och ett parti där ledningen ynkligt skyller detta på sina politiska motståndare.

Inget parti är fläckfritt. Och jag anser långtifrån att invandringspolitiken fungerar bra. Att vilja förbättra för invandrarna är en sak. Att fiska rasiströster för att få regeringsmakten är en helt annan. Och de har ingenting med varandra att göra.

Nu vill jag föreslå Dig som röstar på söndag att göra tre saker. Det går snabbt men det kan ha betydelse för fyra år.

1. Repetera för Dig själv vad moderaten i Köping sade.
2. Tänk efter "Vad är det egentligen jag just har sagt?"
3. Tänk efter en gång till innan Du lägger Din röst.

Tack för Din uppmärksamhet.


Om författaren

Författare:
Sven Frostenson

Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2002 10:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: