sourze.se

KD är reaktionära kvinnoförtryckare!

...även när de försöker dölja det under lull-lull. KD:s förslag är åt helvete! Kan ingen räkna eller har man inte fattat vad skatter är?

KD kommer med det käcka förslaget att alla föräldrar ska "få" 80 000 kronor per barn. För det är ju vad en dagisplats "kostar". Så då blir det ju "rättvist". Problemet är att KD har fel - så in i helvete fel på alla sätt.

Till att börja med så "kostar" inte en dagisplats 80 000 kronor. Inte när det sätts i relation till att en förälder extra faktiskt arbetar. Redan om den förälder som arbetar istället för att vara hemma har en månadslön på cirka 15 000 kronor så betalar man själv och ens arbetsgivare mer i skatt än 80 000 kronor under ett år. Totalt sett för samhället så lönar sig alltså dagisplatsen redan där. Till det kommer ökade intäkter genom moms och så vidare. Tjänar man mer än 15 000 kronor så är samhälllets vinst större och större.

KD:s förslag är därför inte ett dugg rättvist. Bara de kvinnor - låt oss säga som det är det handlar om kvinnor - bara de kvinnor som har män med höga löner kommer att ha råd att vara hemma med sina barn för 80 000 kronor om året samt de kvinnor med fullständigt urusla löner. Kvinnor med högre löner kommer aldrig att kunna stanna hemma för 80 000 kronor om året, om de inte har män med ännu högre löner.

Vad KD egentligen vill är alltså att högavlönade män ska få hemmafruar som avlönas av samhället samtidigt som högavlönade kvinnor får lämna sina barn på dagis för att betala skatt som går till de högavlönade männens hemmafruar. Fin jämställdhet!

Den mamma som slagits upp så stort på TV - hon som frågade Göran Persson vad hon skulle göra när hon inte ville ha sitt barn på dagis 10 timmar är helt patetisk. Kvinnan bor i en villa i Sollentuna! En villa i Sollentuna kostar mellan 2 och 4 miljoner. Ska det ses som ett baskrav i livet att man ska bo i en villa i ett högkostnadsområde och jobba halvtid? Personligen tycker jag inte det. Vi flyttade ytterligare 2 mil från Stockholms centrum för att få mer bostad för pengarna.

Jag förstår alla föräldrar som inte vill ha sina barn 10 timmar på dagis. Det vill inte jag heller - och det har jag inte heller. Det ordnar man bäst genom att se till att kvinnor har lika höga löner som män samt att arbetsgivare blir mer flexibla när det gäller arbetstider. Inte genom att binda vissa kvinnor till hemmet och andra till arbete. Höjer man lönerna för de kvinnodominerade yrken där låg lön är mer regel än undantag så har man råd att jobba 70 procent eller att spara ihop till en längre föräldraledighet.

Det som retar mig absolut mest är när man talar om hemmafruar och det fantastiska arbete som de gör. Vem tror man städar, lagar mat och fixar bilen och gräsmattan och barnens födelsedagskalas i familjer med två föräldrar som jobbar? Tomten?

Nej, det får man nog fan göra själv - förutom sitt avlönade arbete. Det handlar om ett oavlönat arbete som finns i alla familjer, oavsett om en eller två jobbar.

Det enda som skiljer är att man under 6-7 timmar per vardag har sina barn på dagis. Och det betalar man duktigt med skatt för. Vill man ha lyxen att vara hemma med sina barn längre än de upp till 2 år som vår mycket generösa föräldraförsäkring tillåter - då får man faktiskt betala det själv!


Om författaren

Författare:
Anna Linusson

Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2002 09:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: