sourze.se

Var det bättre förr?

Altenstedt menar att förr var det näst intill ofarligt för tjejer. Gruppvåldtäkter och liknande ont fanns inte. Men är det sant egentligen?

"Det var bättre förr" sägs det. Altenfeldt påstår det också. Hon berättar hur hon i sin ungdom klädde sig utmanade, partade till och hamnade i en lingonbuske utan att för den saken råka illa ut. Idag är hon rädd för att låta sin dotter göra samma sak. Är det då farligare idag? Har situationen ändrats mot det sämre? Jag tror inte det. Skillanden är att idag är vi mindre toleranta mot brott och uppmärksammar dem.

Ta en sådan sak som slagsmål till exempel. De fighter som våra farsor gav sig in i på lördagkvällen hade idag med största säkerhet resulterat i polisanmälan för misshandel. Min flickväns bror fick en flaska över huvudet en gång. Det hamnade i tidningen. På 50-talet hade förmodligen ingen brytt sig. Men idag kan sådant resultera i åtal. Det tolereras helt enkelt inte idag.

Jag tror inte att gruppvåldtäkter är ett nytt fenomen. Det var snarare så att i dåtidens än mer sexfientliga Sverige så skrev man inte om sådant. Det var troligtvis massor av hysch-hysch. Detta dessutom i en tid då det förmodligen VERKLIGEN ansågs vara kvinnanas eget fel. Minns att kvinnan har inte haft sina sexuella rättigheter länge.

Dessutom har faktiskt nyhetsförmedlingen också utvecklats vilket gör att nyheter sprids lätt igenom hela landet. Det är klart som korvspad att det verkar som att fler brott begås när du får höra talas om brott från HELA landet och inte bara från kommunen/länet.

Så nej, jag tror inte att det är värre idag. Förmodligen är det tvärtom, att situationen är säkrare. Men samtidigt har vi blivit mer medvetna och accepterar inte brott mot oss. Därför uppmärksammas de också.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 11 sep 2002 14:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: