sourze.se

Gott nytt år...

För ett år sedan inleddes år 0. Någon gång i eftermiddag startar år 1.

När planen krashade i New York för ett år sedan var det många som talade om hur världen skulle förändras och hur den globala gemenskapen skulle stärkas. Det skulle bli vi mot dom och tidigare eventuella gråzoner skulle suddas ut. Terroratacken mot USA var inledningen av en ny era här på jorden. Nu blev det ju inte riktigt så, livet hade sin gilla gång och börserna gick än hit och än dit och den globala gemenskapen blev mer till en västlig affär där murarna mot de som inte hade kommit lika långt, enligt västvärldens premisser, byggdes än högre, speciellt i Danmark och Frankrike. Den nya eran kom av sig ganska snabbt.

Men nu, så här ett år senare, är det som om man avtackar ett gammalt år och välkomnar ett nytt. Minnestal och ceremonier avlöser varandra världen över och plötsligt talar alla om vad som har hänt "under det senaste året". TV-kanalerna slåss om vem som har den bästa "nyårskrönikan" och tidningarna har alla "de bästa vinklingarna".

Skillnaden mellan den här dagen och den som firas den sista december är väl att man inte skålar i champange, undantaget bin Laden, om han nu har tillgång till champagne, eller ens lever. Hur det blir med fyrverkerierna verkar vara något osäkert, men myndigheterna gör nog sitt till, precis som inför det oficiella nyårsfirandet, för att hålla det hela under kontroll. Det verkar onekligen vara så att de eventuella fyrverkerier som används idag spås vara något kraftigare och mer riskfyllda än de som nöjsamt skjuts upp i vintermörkret.

I alla fall. Ett år har gått och ett nytt inleds. Den nya världen verka dröja med att visa sin nuna, och kanske ska det mer till än att två byggnader rasar för att det ska ske en förändring.


Om författaren

Författare:
Arvid Jurjaks

Om artikeln

Publicerad: 11 sep 2002 15:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: