sourze.se

Den stora lögnen!

Det är dags att avslöja den stora lögnen!

Den stora lögnen som vänstern basunerar ut i media är att sänkt skatt automatiskt leder till besparingar.

Det är många som frågar om hur man ska ha råd med vården och skolan och samtidigt sänka skatten. Frågan är berättigad men svaret är faktiskt ganske enkelt.

Låt mig ta min mor som exempel. Hon har en egen friseringssalong. Hon har väldigt mycket kunder och tvingas tacka nej till ganska många för att hon är fullbokad. Hon skulle altså under rimliga förhållanden kunna ta en anställd. Men tyvärr så är det så fruktansvärt dyrt att anställa någon för att 65 procent av lönekostnaden är skatt. Det betyder att för min mor skulle det i dagens Sverige bara löna sig att ta en anställd som kunde ta emot kunder oavbrutet under 8 timmar per dag och aldrig blev sjuk. Detta kan man inte begära av en människa, därför anställer inte min mor någon.

Skulle däremot skatterna vara lägre skulle min mamma snabbt som blixten ta en anställd. En person som istället för att ta bidrag och kosta ungefär 12 000 i månaden av skattepengar, kommer betala in ungefär 12 000 i månaden i skatt. Staten tjänar alltså 24 000 i månaden på att sänka skatten lite.

I slutändan har vi i detta exempel mer pengar att ge till skola och vården än vad vi hade haft med högre skatt. Detta kallar man i politiska språket tillväxt.

Med lägre skatt kan altså fler få jobb, färre behöver ta bidrag och flera kan betala skatt. I ett långsiktigt perspektiv så får vi mer pengar till skola och vården om vi sänker skatten.

För att verkligen förstå vilka skador ett högt skattetryck kan ha för ett land så är det bara jämföra med USA. Hade Sverige varit den 51:a delstaten hade vi varit den fattigaste. Den som hade minst pengar att ge till vård och skola.

Svenskar hade som folkgrupp varit fattigare än svarta.

I början av 90-talet kostade 1 dollar 6 kronor. Idag kostar 1 dollar närmare 11. De om någon visar på att Sverige har blivit fattigare med våra höga skatter.

Vi kan bara stå vid sidan av och se på medan andra länder växer, drar till sig svenska företag, skapar nya företag och bygger upp sin vård och sin välfärd.

Det är den höga skatten som gör så att vi har lite pengar till skolan och vården. Att det skulle vara omvänt är den stora lögnen, och alla teoretiska och empiriska fakta pekar på det motsatta.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 11 sep 2002 15:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: