sourze.se

Hundratusen individer glöms bort i valet

Kom igen, jag utmanar er.

Valrörelser handlar ofta inte om det som verkligen engagerar människor. I TV-duellen mellan Bo Lundgren Göran Persson skulle man kunna tro att framtidens viktigaste fråga är vems fel finanskrisen var. Men tack och lov så är det ju inte bara kostymprydda mäns verklighet som människor lever i.

Den vanligaste frågan som jag fått i den här valrörelsen är den som handlar om djurens rättigheter. En fråga som berör många människor i dagens samhälle, inte minst ungdomar. Det är inte så konstigt eftersom många djur utsätts för lidande och smärta trots att det inte skulle behöva vara så. Men istället för att diskutera detta så snackar Lundgren och Persson om papper på Finansdepartementet.

Vi i Miljöpartiet har på många sätt försökt tvinga de andra partierna att diskutera djurens rättigheter i den här valrörelsen. Vi har presenterat en lång rapport om att förbjuda pälsfarmerna, stoppa plågsamma djurtransporter och djurförsök på kosmetika, etcetera. Men från de andra partierna har det varit tyst om djuren.

Kanske är det ännu mer förvånande att ungdomsförbunden inte presenterat en politik på området. Istället verkar man totalt uppslukad av sina motståndare. Bara en moderat, Henrik von Sydow, har velat diskutera frågan, men då med den bisarra utgångspunkten att fredlig kamp för djurens rättigheter skulle leda till förminskat människovärde.

Kom igen, jag utmanar er:

För att få fart på en fråga som engagerar så många av väljarna så vill jag här utmana de andra partierna om var de står i frågan om djurens rättigheter. Några frågor som borde diskuteras är:

- Den enda konkreta politiken är från de borgerliga partierna. De vill stoppa den djurskyddsmyndighet som vi fått fram. Ska jag tolka det som att ni vill stoppa en myndighet som tar ett helhetsansvar för djurskyddet?

- När ska värphönsen slippa sitta i bur? Socialdemokraterna har lovat detta länge, men alltid ändrat sig när det kommer till kritan. Vad gäller?

- I Sverige föds 76 miljoner kycklingar upp för slakt varje år år 2000, vilket innebär att i snitt två kycklingar slaktas varje sekund, dygnet runt. Livet för en kyckling varar en dryg månad, många plågas av att deras skelett inte klarar av sin egen tyngd på grund av avel. Är ni andra beredda på att se över slakteriernas hantering och även stoppa viss antibiotika-användning?

- Är ni andra beredda på att driva kravet på att levande djur inte får transporteras i mer än åtta timmar och att lastbilarna måste förbättras avsevärt?

- Vill ni vara med på att minimera behovet av djurförsök och införa en märkning på djurtestade produkter?

Om det är någon som hört de andra partierna diskutera dessa frågor i valrörelsen, hör av er till mig på maria.wetterstrandriksdagen.se. Jag har då inte hört något, nu gör jag ett sista försök innan valet på söndag.


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 10 sep 2002 16:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: