sourze.se

"När du slutat amma barnet ska du dö"

Så lät domen över en kvinna som fött ett utomäktenskapligt barn.

Hon ammar.
Hur länge kan man amma ett barn? Två år har jag hört. Eller fem. Eller..?

Vad har de här männen för tankar? Indoktrinerade av en urtida tro och patriarkers makt är de beredda att i guds namn döda kvinnor de själva gjort med barn. Den utpekade pappan nekar till all inblandning och hon står där ensam. Han har ju lagen och profeterna på sin sida.

Så Amina Lawal i norra Nigeria sköter sitt barn och väntar. Människors engagemang har lett till att domen mot henne åtminstone ännu inte verkställts.
Hon har redan blivit en symbol för många muslimska kvinnors öde.

Den iranska strafflagen reglerar stenarnas storlek; de får inte vara så stora att det räcker med en eller två för att döda en person. Inte heller så små att de inte längre kan betraktas som stenar. Stening förekom under antiken men har bara överlevt inom islam och upplever en renässans de senaste åren. Det här är en symbol för kvinnoförtryck av värsta sort och kan bara inte accepteras. Det är hela det internationella samfundets plikt att påpeka det. Ansvaret att visa på andra sidor av islam än fanatismen är de moderna muslimernas; det borde ligga i deras intresse att bekämpa fördomarna om sin tro.
För en icke-muslim framstår Koranen som svår att förena med jämställdhet. Inte nog med månggiftet, männen ska ha ansvar för och omsorg om kvinnorna, men "om ni ser illvilja hos dem, förmana dem då... och som sista utväg tillrättavisa dem handgripligen."

Inte att undra på att klyftan mellan väst och öst, mellan män och kvinnor finns där, hur upplyst vi än anser världen vara idag. Men Amina fortsätter amma sitt barn.


Om författaren

Författare:
Solveig Sjöskog

Om artikeln

Publicerad: 09 sep 2002 08:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: