sourze.se

Sverige svänger!

Svensktoppseliten tolkar rock-klassiker. En platta man trodde var omöjlig, men nu är den här!

Loa Falkman och några av hans polare har precis släppt en platta där de tolkar låtar av bland annat Orup, Eva Dahlgren och Harpo. Garanterad storsäljare. Den marknadsförs som de "mest oförglömliga svenska melodierna i opera-arrangemang." Känns lite som Richard Claydermann på svenska, med sång. Eller med andra ord: Helt ointressant.

Nä, då är det tur att man har kontakter. Att man känner den där grabben som känner den där producenten som fixade ihop årets svenska platta, "Sverige svänger!". Antagligen kommer den aldrig att släppas, men jag ska dra ut varenda låt på Kazaa, och hålla tummarna för att den sprids snabbare än vinden. För det här är kul. Riktigt jävla kul.

Plattan innehåller svenska översättningar av klassiska rocklåtar, framförda av svensktoppseliten. Jag har hittat fem favoriter som jag tänkte försöka beskriva för er. Here they come:

Plattan öppnar med Lena Philipsson. I hennes svenska version har Patti Smiths "Piss Factory" blivit "Kissfabriken". Det är en stenhård snyting mitt i plytet på hennes egen kissfabrik, Vetlanda. Till ett naket pianokomp mässar Lena fram en gripande historia om hur en ung tjej känner sig fångad i småstaden, möter oförståelse och siktar på att lyckas i en större stad, Stockholm. Hon satsar allt på att få göra "mina egna kläder, mina egna blusar" och hon lyckas. "Kissfabriken" är verkligen en egensinnig skapelse. Jag kan inte påminna mig att jag hört något så feministiskt på skiva innan. "La det svinge" kanske? Starkt!

Ian Durys "Sex and Drugs and Rock and Roll" har i Sven-Ingvars känsliga översättning förvandlats till "Spex å sprit å ultravåld". En dansvänlig bagatell med taggiga fuzziga gitarrer om det hårda livet i en turnébuss. Och inte visste jag att dansbanden tydligen har någon slags "Fight Club" där de drabbar samman med ojämna mellanrum. Eller så är det bara Sven-Erik Magnusson som driver med oss?

Min favorit på skivan just nu är Thore Skogmans bidrag. "Jag väntar på min man" är Velvet Undergrounds "I´m Waiting For My Man" i valstakt. En akustisk trallpastej med homoerotiska undertoner. Pausen mellan orden "Jag" och "väntar" i refrängen är något av det mest sexiga som hörts sedan Donna Summer onanerade fram "I Feel Love".

Kjell Lönnå har plockat med sig halva Sundsvall och bidrar med en körversion av Prodigys "Firestarter". När kören rappar "välta bajamaja, välta bajamaja, välta bajamja" kan man riktigt se hur de går bärsärkagång på Hultsfred. För det är just det låten handlar om: Ett gäng ligister på rockfestival. Låten heter förstås "Bajamaja", men det har ni redan förstått.

Sista låten jag tänker berätta om är en riktig pärla. Nämligen Vikingarna och "Gör det lagligt". Aldrig trodde väl Peter Tosh att hans "Legalize it" skulle svänga på svenska. Men det gör det! Herregud, jag kan inte sitta stilla, jag bara rullar med, tänder direkt, för det här gör mig hög. Christer Sjögren? Sveriges hippaste rastaman? Absolut!

Så glöm Loa Falkman. Försök hitta låtarna från "Sverige svänger!" i stället. Det är värt besväret. Jag lovar.


Om författaren

Författare:
Mikael Vestlin

Om artikeln

Publicerad: 06 sep 2002 14:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: