sourze.se

Gör om. Gör rätt. Svar till Belinda

Det är bra att debatten förs... Men den är trots det inte bra i sin helhet. Den bör göras om för att minimera skadan den har spridit.

Att det pågår en debatt angående allmänhetens och rättsväsendets behandling av tjejers/kvinnors sexualitet är bra. Men debatten i sig anser jag fortfarande vara urspårad. Den är inte bra alls. Det räcker inte med ATT den förs. Den ska föras på ett vettigt sätt också.

Ett jämförande exempel: Du har värk i foten. Du åker till sjukhuset och en läkare säger "Jag ska ta hand om dig". Det är bra. Att någon försöker behandla dig är jättebra därför att det är så det skall vara. Men om behandlingen slutar med att du får amputera benet, då är det inte alls bra längre därför att behandlingen gjorde mer skada än nytta.

Samma sak med denna debatt. Det är bra att den startades. Men den har utvecklats till en salig röra av känsloutbrott, missuppfattningar, felaktiga fakta, lögner och sammanblandningar av sakfrågor. Som jag har nämnt tidigare så kan denna debatt - just därför att den utförs så dåligt - göra mer skada för offren än den gör nytta. De som inte är ordentligt insatta i dessa frågor har fått itutat sig en hel hoper överdrifter och vanföreställningar om hur rättsväsendet fungerar. Och du har hjälpt till att sprida dessa Belinda.

Av de hundratusentals läsare som läste din krönika i onsdags är det väldigt få som här på Sourze kommer att läsa din politikeraktiga brasklapp i bästa "Ja men det var ju inte såååå jag menade"-stil. Det du skrivit här i dag hjälper inte. Du har i en rikstäckande dagstidning spridit antydningen att det är Skyldig Tills Motsatsen Bevisats som gäller... utom just då en våldtagen tjej är målsägare. Säg vad du vill här Belinda, men tills dess att du har förtydligat dig i Aftonbladet så är dina läsare vilseledda.

Dessutom är det flera debatter på en gång här som har blivit sammanblandade. Allmänhetens uppfattning om sexuella tjejer är en debatt. Rättsväsendets inkonsekventa bedömningar i sexbrottsmål är en annan debatt. Och den om §1 och §3 i brottsbalkens 6:e kapitel är en tredje. Alla dessa tre debatter har blandats ihop till en fullständig röra. De må vara relaterade, men sakfrågorna är i sig helt åtskilda. Trots det används argumenten helt fritt mellan de tre.

Du har som debattör med stor genomslagskraft - kom inte och påstå att du inte har det - ett ansvar för att undvika att debatter spårar ur. Som en människa med mediamakt ligger det på dig att hålla sådant här sansat. Jag tycker du har brustit i det ansvaret och om det är dig till någon tröst så tycker jag detsamma om Katarina Wennstam och alla andra som fått sina röster hörda i Aftonbladet.

Så du får ursäkta Belinda, men jag tycker inte att ditt svar räcker för att ursäkta den här katastrofen till debatt. Speciellt inte eftersom de som kommer att drabbas värst av den är offren för sexbrott. Det ni debattörer som har genomslagskraft ska göra är att ni ska stoppa huvudet i en hink isvatten. Och sedan när ni kylt ned er så skall ni börja om den här debatten - för den är viktig - men den här gången ska ni hålla den på spåret.

Kort sagt: Gör om. Gör rätt... för offrens skull.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 06 sep 2002 08:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: