sourze.se

Demokrati är mer än att rösta

Såg på valpassagen i går. De diskuterade huruvida ungdomar är politiskt intresserade och om aktivisterna som demonstrerat i samband med WTO:s möten är genuint politiska eller bara ute efter att festa.

Jag blir lika upprörd varje gång en sådan diskussion förs. Det är otroligt fördummande. Människor har i alla tider diskuterat den unga generationens förfall och ansvarslöshet. I stället för att självkritiskt betrakta vad det är för fel på dagens system som gör att unga människor inte känner sig hemma i det. Det är också ett mycket effektivt sätt att mörka politisk kritik genom att påstå att demonstranterna bara är ute efter att festa och demonstrera utan politisk åsikt.
Det är många unga människor som är politiskt engagerade, men inte i partierna. Det är inte människorna det är fel på utan systemet.

I grundskolan och gymnasiet fick jag lära mig att demokrati var lika med att gå och rösta vart fjärde år. Det förmedlades ingen bild av att jag har rätt att delta i vilka beslut som ska fattas, eller vilket ansvar vi har som invånare i ett samhälle. Det var ingen diskussion om rättigheter och skyldigheter i ett demokratiskt samhälle utöver rösträtt och ”röstskyldighet”.
Demokrati är inte ett statiskt tillstånd, utan något vi måste erövra varje dag. Annars urholkas den, vilket vi ser att det gör i Sverige.

I ett högt specialiserat samhälle som Sverige har även politiken blivit en mycket specialiserad verksamhet för ett fåtal människor. Det tror inte vi gröna är bra. Vi tror att det är bättre om människor deltar i de beslut som berör dem i mycket större utsträckning. Därför vill vi decentralisera makten och göra det lättare för människor att delta. Tex genom att kommunerna får mer att säga till om och att alla invånare i en kommun har rätt att lägga förslag till kommunfullmäktige. Det handlar också om att vidga former för ägande till gemensamma, sk kooperativa, företag, dagis och bostadsområden.

I stället för att det levereras en bild av att politikerna ska sköta politiken och samhället och vi bara ska rösta fram dem, borde vi arbeta mer med att förmedla en bild av att alla människors deltagande är viktigt. Jag tror att det är en myt att människor – unga som gamla – inte bryr sig om sin omgivning. Problemet är nog att många inte kopplar att det är politik. Det är ett problem om människor har en känsla av att politik är för svårt för dem, att de därför inte kan tycka något utan lämnar över det till politikerna. En viktig del i demokratin är just människornas kontroll av vad politikerna gör.

Jag – liksom Miljöpartiet - tror att beslut blir bäst om fler deltar. Politik är ingen exakt vetenskap utan handlar om värderingar. Människor har olika värderingar och dessa måste komma fram. Det minskar också risken för likriktning inom politiken och att ett synsätt dominerar – oftast den vita heterosexuella mannens synsätt för att generalisera.
För att förnya politiken och fördjupa demokratin krävs deltagande av människor. När allt färre deltar i det politiska system vi har, minskar legitimiteten för det systemet och andra mindre demokratiska alternativ kan ta plats. Därför är det jätteviktigt att vi tillsammans diskuterar hur vi ska förändra systemet så att fler känner sig delaktiga i det. Det kan inte partierna göra ensamma. Det handlar om att alla på sitt sätt tar ett ansvar. En förändring kräver både att politikerna ger mer makt till människor, men också att människor kämpar för att få mer att säga till om. Det ena kan inte finnas utan det andra.

Gustav Fridolin Jr, språkrör Grön Ungdom, Mp


Om författaren

Författare:
Gustav Fridolin JR

Om artikeln

Publicerad: 06 sep 2002 11:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: