sourze.se

Ordföranden, gå hem och lägg er!

Sedan ungdomsförbundsordförandena erbjöds Sourzenycklar har denna möjlighet använts för smutskastning och tomt prat. Räcker inte alla övriga medier de har till sitt förfogande för detta ändamål?

Grön ungdoms ordförandes "Krossa..." verkar vara skrivet för att skrikas ut på Sergels torg. Han rabblar ett antal punkter som sagts så många gånger att vi kan dem utantill. Han öser beröm över sitt parti för dess goda gärningar och jag glömmer plötsligt bort Lailas och mitt misslyckade försök att få ett arbete. Vad har det för betydelse att omkasta bevisbördan? Hur många fall har papperstigern DO drivit till domstol? Man betalar böter för att slippa ha svartskallar på sin arbetsplats.

MUF:s ordförande slår sig för bröstet för sin invandrarpolitik och berättar sagan om en utländsk läkarfamilj som lik moderaternas alla sagor slutade bra och nu lever familjen lycklig i alla sina dagar där uppe.

Hon vill ersätta Mona Sahlin. Med vem? Med Sten Andersson som partiet höll i sin varma famn i många år trots hans uttalade främlingsfientlighet? Med Carl Bildt som visade vara en mästare i integration genom att placera sin utländska fru som styrelsemedlem i det kungliga Röda korset? Med Carl-Axel Roslund som toppar Malmömoderaternas riksdagskandidat; han som i sin kvinnoförnedrande låt Åh en sån natt sjunger "Jag slog´na på truten så det börja´bloa, se´n sa jag till henne: ’Din förbannade gnoa!’" Med deras ex-hjälte, nationalekonomen, som i åratal lanserade sina teorier om hur man löste arbetslösheten bland invandrare. Han som aldrig drog sig för att slå invandrare i huvudet och peka ut dem som lata och snyltare; han vars hat mot invandrare, som inte var tillräckligt smarta för att liksom honom gå moderaternas ärende och vifta svansen på deras order, har i dag utmynnat i ett annat partis röstfiske-integrationspolitik? Det finns säkert en lång lista.

I ett annat inlägg föräras vi med Anna Kinbergs kloka ord, hon som förra valet lanserade sitt rön om att stockholmare var smartare än lantisar. Vill hon vara vänlig och tala om för oss vem som är smartare än Le Pen? Nationalekonomen?

Ung vänsterns ordförande börjar sitt inlägg med en varning. Han betraktar andra som omyndiga; de är inte kapabla att skilja saker åt och därför behövs han för att varna oss. Hans texter påminner om den forna Sovjets - och i övrigt vilken diktaturstats som helst - propaganda avsedda för att skrämma folket. Vänsterpartiet är ett feministiskt parti, deklarerades 1996. Jag undrar varför partiet inte var angeläget att deklarera att det dessutom var ett invandrarvänligt parti. Var de rädda för att förlora röster? Partiet tyckte att kvinnorna diskriminerades och ville lyfta upp de frågor som berörde dem. Hur kommer det sig att de blundar för den diskriminering av invandrare som sker på arbetsmarknaden, på bostadsmarknaden, inom rättsväsendet, inom bankvärlden, skolväsendet, etcetera?

För ett tag sedan anmälde SSU:s ordförande staten Israel för brott mot mänskliga rättigheter. En av Israels alla grymheter handlar om att hundratals palestinier hindras från att ta sig till sina jobb inom de ockuperade områdena.

Jag undrar varför SSU:s ordförande aldrig anmält svenska myndigheter eller företag för diskriminering av invandrare vid rekryteringar? Anser han inte att det ingår i ens rättigheter att kunna få ett jobb och försörja sig och sin familj eller tycker han att det visst ingår i mänskliga rättigheter men det gäller inte invandrare bland de många palestinier bosatta här; de har förlorat sitt exotiska drag.

Det är mycket finare att blicka utåt och se vad andra gör för fel. På SSU:s hemsidan står att läsa om en iransk jurist som blev dömd på falska grunder. Vad gjorde SSU under åtta år då Rahman satt i fängelse oskyldigt?

Varför kan ordförandena inte komma med något konkret förslag som kan lösa mitt, Lailas - och Lailornas - problem idag? Ett mycket enkelt förslag typ följande: Att nästa gång när vi söker arbete får de gå igenom alla intresseanmälningar, avslöja och anmäla den arbetsgivare som gör sig skyldig till etnisk diskriminering om det visar sig att vi sållas bort vid rekryteringar fast vi är minst lika meriterade som de som kallas till intervjun och till sist får tjänsten.

Är det mycket begärt av de fina unga politiker som vill bli stora en dag? Vågar de göra det eller har de viktigare saker för sig?

Är det inte dags att sluta snacka strunt och istället vidta handlingskraftiga åtgärder? Kan de inte göra det då får de gå hem och lägga sig.


Om författaren

Författare:
Farzaneh Dehdari

Om artikeln

Publicerad: 28 aug 2002 11:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: