sourze.se

Ingen törs inte anklaga oss

Som medelsvensson har vi en hel del på vårt samvete. Men ingen törs ställa oss till svars.

Apati. Ointresse. Empatibrist. Likgiltighet. Fördomar. Småbrott. Baktaleri. Mobbing. Onödig diumhet. Lathet. Egoistism. Snålhet. Diskriminiering.

Allt detta har vi - det så kallade "Folket" - på vårt konto. Medelsvensson har inte en ren, fin och vit själ. Inte jag heller. I should know... jag är ju en sådan. Sådana är vi allihop. Den perfekta människan finns inte.

Men det sköna är att jag behöver aldrig tänka på detta. Vart jag än vänder mig slipper jag höra om alla dessa fel och brister jag har. Det är otroligt fult att anklaga en männsika för att inte vara perfekt. Gör du det riskerar du att bli anmäld för förtal.

Nå ja... så länger du är en "working class hero" vill säga. Är du inte det kan du glömma immuniteten. Har du pengar har du utseende, har du utbildning eller har du makt... då dras den in genast. Endast den som är fattig, ful, outbildad och maktlös är perfekt. Alla andra har fel och brister. Men inte medelsvensson. Han/hon är perfekt och utan skuld.

Kolla till exempel tidningarna. Aldrig någonsin kan du läsa om något som är ditt fel. Alltid finns det någon annan att skylla på. Aldrig aldrig aldrig kommer en tidning eller annan media att anklaga dig som medelsvensson för något. Du går fri från allt. Det är någon annans fel. Har du någonsin hört en människa ta på sig skulden helt och fast? Någonsin hört någon säga "det är mitt fel"? Jag har... men det är inte ofta. Någonsin hört någon säga "det är ditt fel" till dig?

Säger någon till oss att vi inte är perfekta slår vi genast ifrån oss. Det märks särskilt tydligt när polisen tar oss. Det finns inget som orsakar mer harm än att bli tagen med handen i kakburken. Det är pinsamt, förnedrade, avslöjande... och med rätta så, vilket är det allra värsta för det finns inget att skylla på. Det spräcker den fina oskyldiga bilden. Som farsan med sina snart 40 år inom polisen berättar så finns det aldrig någon som är skyldig till något första gågen man frågar dem. Inte förrän bevisen är upptryckta under näsan på oss erkänner vi... och knappt ens då. Det är som i The Shawshank Redemption: "Didnt do it. Lawyer fucked me".

Näe... skenheliga typer är vi. Övertygade om vår egen oskuld. Vi är fullständigt på det klara med andras fel och skuld. Och vi kan lugnt räkna med att ingen kommer att påpeka våra brister för oss. Istället är det vårt privilegium att påtala brister hos andra, helst bakom ryggen på dem. Vi har det djävligt bra egentligen...


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 27 aug 2002 14:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: