sourze.se

Förbannade förmyndarstat

Visst är det märkligt att partier i en demokrati inte själva får utforma sina egna valsedlar? Men så är det.

Valmyndigheten har "beslutat att inte låta trycka valsedeln enligt det förslag som partiet lämnat". Skälet till att staten censurerar valsedlarna är att vi i det nya partiet Fria Listan vill utforma dom lite annorlunda. Om valsedlarna utformas exakt som de gamla partiernas, ligger inga hinder i vägen.

Eftersom Fria Listan är relativt okänd och har ont om pengar, ville vi trycka valsedlar som även funkar som flygblad. En kvarts miljon valsedlar kostar 10 000 kronor. För att uppfylla reglerna kallar vi oss "Fria Listan, www.frialistan.st, Det nya partiet för värme, omsorg, tolerans, låga skatter, frihet och avregleringar". Lite långt och klumpigt, men reglerna säger att man får ha med hela namnet på valsedeln, så då gjorde vi så. Men det gick minsann inte.

Myndighetens enda argument var att våra valsedlar då inte skulle se ut som alla andra, även om de saknar stöd i vallagen. Men vi vill inte se ut som alla andra. Vi avviker från de gamla partierna. Både i åsikter, vilka vi är och hur vi jobbar.

Vi har överklagat, men ärendet tas upp först den 4 september. Det tar en vecka att få fram valsedlarna. Eftersom de skulle användas i vår valkampanj, är färdiga valsedlar runt den 10-11 september lite väl sent… Valet är den 15:e!

Jaja, makten gör vad den kan för att förhindra nykomlingar. Och att sticka ut eller avvika är helt enkelt inte godkänt.

Så är det på många håll i dagens Sverige. Det är komiskt att just vi ska drabbas, eftersom förmynderi och regleringsraseri är en av våra huvudfrågor.

Jag tror att det enda sättet att få bort förmynderiet är att ta bort både politikers och byråkraters möjlighet att styra över en mängd saker.

Ni vet hur det är med billighetsbutiker för mat!? Formellt sett råder det etableringsfrihet i Sverige. Men man måste söka om tillstånd hos kommunen. Och där tar det stopp. Lokalpolitiker och lokala byråkrater håller ägarna till de gamla, dyra affärerna om ryggen och ger helt enkelt inte tillstånd för de nya, billiga. Det blir i praktiken som ett etableringsförbud, men någon lag existerar inte.

Det är samma sak med fester. Formellt sett står det i grundlagen att vi har mötesfrihet. Men ni vet hur det är? Man måste söka om "danstillstånd". Hopplöst att få. Och har man inte "danstillstånd" så kommer polisen och upplöser festen.

Förbannade förmyndarstat. Det är dags att göra uppror.

Ni fixar festen. Jag fixar tillståndet!

Kramar och förhoppningar om ett friare, tolerantare och varmare Sverige!


Om författaren

Författare:
christian gergils

Om artikeln

Publicerad: 27 aug 2002 14:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: