sourze.se

Allmännyttans "bratt-sponsring"

Daniel Somos har rätt men också fel. Subventionerade hyreslägenheter i attraktiva områden som i Stockholms innerstad gynnar bara de redan rika, men lösningen är inte att avskaffa hyreslägenheten.

Det finns regler och lagar som skapats av solidaritet för att hjälpa de som har det sämst men som i praktiken visar sig ge motsatt effekt. Så är fallet med bostadspolitiken i Stockholm. Alla vet att den inte fungerar. En bostadskö med 15 års väntetid är ingen kö, svartkontrakten dominerar förstahandsmarknaden och andra- och tredjehandkontrakten kostar en halv månadslön i hyra. Fler och fler tvingas helt enkelt flytta ifrån stan för att få ett boende. Allmännyttan sponsrar billiga lägenheter till de redan välbeställda som har inflytande och de rätta kontakterna. Allmännyttan borde byta namn till Bratt-nyttan eller helt sluta med sin verksamhet.

Ändå så är det inte politiskt korrekt att påstå att systemet bör skrotas. Jag hoppas den knuten är på väg att lösas upp. Jag är tacksam att Daniel vågade inleda debatten. Jag är nämligen hjärtligt trött på att bidra till Bratten Kalle Von Riks fina innerstads-hyresrätt som gått i arv i åtta led och som han betalar en skämtsumma för i månadshyra. De är nämligen han och hans bröder som sitter på de attraktiva lägenheterna. Det är knappast Ashmed från Turkiet eller Lisa från Flen. De får till skillnad från Von Rik snällt anpassa sig till marknadens krafter som råder för övriga bostadsmarknaden, och genom sin skatt sedan bidra till allmännyttans uppenbara "bratt-sponsring".

Jag menar inte att man inte ska kunna bo i hyreslägenhet. Hyresrätten måste finnas då alla människor inte kan eller vill ta lån på banken för att köpa en lägenhet eller ett hus. Många bor ju dessutom tillfälligt i en stad som Stockholm, så jag tror tvärtom det behövs många fler hyresrätter. Jag tror också att det krävs statlig stimulering till exempel i form av skattelättnader för de som bygger hyreslägenheter, men viktigaste av allt tror jag ändå är att husägaren måste ha rätt att ta ut mer marknadsanpassade hyror för sina nybyggda bostäder. Det ska kosta att bo i innerstan. De ska vara billigare att välja att bo i Skogås. På de sättet ska byggföretagen våga börja bygga hyresrätter igen.


Om författaren

Författare:
Caroline Persson

Om artikeln

Publicerad: 26 aug 2002 16:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: