sourze.se

7 av 10 svenskar

Vi och Dom, alltid Vi och Dom

7 av 10 svenskar stödjer Folkpartiets förslag om godkända svenskaprov för att invandrare ska få bli svenska medborgare.

7 av 10 svenskar. Vi tycker alltid till, vi som är svenskar och har förmånen att högt få göra det. Vi tycker ofta och gärna, helst om Dom. Dom andra. Dom som inte integreras så bra som Vi hade hoppats. Dom som hellre bor i invandrartäta områden bland sina fränder istället för att sprida ut sig så Vi då haft lättare att hålla ett öga på Deras förehavanden.

Moderaterna vill ha fri arbetskraftsinvandring, men då måste Vi sänka inkomstskatten. Vilken expert, vid sina sinnens fulla bruk, skulle invandra till ett land med ett skattetryck som Vårt? Men det är ett lättlöst problem, sänker Vi bara skatten kommer Shangri-La att uppenbara sig. Svenska experter stannar kvar i landet istället för att fly och arbetskraftsinvandrarna kommer, med all sin expertis. Dom som redan finns här då? Ingenjörer och ekonomer som städar på Donken, säljer t-banekuponger eller bara uppbär socialbidrag? Tja, Dom sistnämda kan Vi sluta bekymra oss om, för i moderaternas vision är det bidragspengarna som istället för inkomstskattepengarna fortsättningsvis ska financiera VSO.

Att Ali fortfarande sopar upp Big Mac-papper på Donken om tio år är ointressant. Att han bor i ett invandrartätt område är lika ointressant, det är ju där de flesta av Dom väljer att bo. Bland de sina, skapandes egna små samhällen mitt bland Våra. Och det kommer inte en förändring till stånd - oavsett skattetryck - om Vi inte ser till att en mentalitetsförändring äger rum på alla plan. Från tant Agda som räds att öppna dörren "man vet ju aldrig vad som kan hända" till partiledare som Bo Lundgren "sänker vi bara skatten blir vi friare till sinnet och all arbetskraft är bra arbetskraft, så länge det är expertis".

Tar Vi emot flyktingar så har Vi ett ansvar. Vi har ett ansvar för Våra nya invånare och Vi tar inte det idag. Vi låter högutbildade göra skitjobb, Vi låter rotlösa ungdomar bilda gäng som sprider skräck i hela stadsdelar. Vi stödjer Folkpartiet, det lilla Folkpartiet, när Leijonborg slår på stora trumman och förkunnar att kör man i svenskaprovet är man minsann inte redo att bli en riktig Svenne. Som om hela integrationsproblematiken bygger på hur väl man genomför ett svenskaprov.

Integrationsproblematiken bygger istället på det sätt Vi förhåller oss till Dom. På den gemena inställningen som yttrar sig i "7 av 10 svenskar stödjer Folkpartiets förslag". Varför i helvete inte fråga Dom hundratusentals invandrare det gäller? Vad tycker Dom? Anser Dom det vara ett bra förslag? Om inte, varför tycker Dom inte det? Skapa en dialog, våga tala med varandra. Våga ifrågasätta och kritisera men främst; lyssna.

Lägg ner den vardagliga segregeringen som bland annat yttrar sig i 7 av 10 "svenskar". Lägg ner sättet att behandla Dom på, som Dom vore främlingar. Vill Vi ha ett helt samhälle slutar vi stänga igen dörren i nyllet på människor och ser till att ta till vara på det Vi redan har, alldeles oavsett om månen stavas med å eller u.


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 19 aug 2002 11:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: