sourze.se

Moppar och vildsvin

Killar har mindre trafikvett än vildsvin. I alla fall i Uppsala län.

Kortet med rubriken "Killar har mer trafikvett än vildsvin" skickades av en kompis till min 13-årige son. Han blev nästan påkörd av byns moppemaffia när han skulle hämta den i brevlådan. Grusvägen utanför vårt hus har 30 km i hastighetsbegränsning men moppekillarna – särskilt de med EU-moppar som är trimmade – kör oftast i 50 km i timmen och ibland fortare. I undantagsfall har killarna hjälm, det är i så fall han som kör som har en. De som sitter bakom honom har bara kepsen bakåfram. Moppeförsäljare frågar numera om man vill ha sin maskin med extrakraft eller inte när man köper den. De struntar i lagen.

Vi har försökt prata med moppekillarna men med 15-åriga killars vis har de ingen fungerande pereception. De lever i stunden och säger kanske "jo, jo" i bästa fall. Fast oftast skriker de "djävla subba" eller "hora". På natten smyger de sedan framför huset klockan 01 för att göra ett kollektivt rivstart och tuta. Jag har fotograferat dem när de gör så.

En gång körde jag efter en mopedist med min bil och ringde sedan på. Han var trevlig och snygg, bodde i ett stort och fint hus. Pappan är företagare och mamman dagisfröken. Vi hade ett bra samtal. Jag förklarade att jag var rädd att ha småbarn ute för när moppekillarna kommer runt hörnet från gångstigen där de inte får köra eller genar på gräsmattan, då kan det hända att barnen från den kommunala lekplatsen springer efter en boll och kommer just då bakom busken. Det är liksom inte så att jag får en speciell kick av att jaga pubertala bonnapojkar. Han fattade och lovade sakta ned. Det gjorde han också och definitivt blev det lugnt efter hans moppe var stulen under ett knivhot i samhället. Jag vet om detta eftersom han ringde på och undrade om jag råkat plåta hans moppe någon gång för nu skulle han behöva bilden!

Men de andra kör lika fort. Vi har en allmän vägsträcka där det bor småbarn i sex och skolbarn i åtta av elva hus.
Polisen säger att man kan inte göra något. Kommunen säger att det går inte bygga farthinder eller något, för då blir det svårt för utryckningsfordon. Moppekillarnas farsor bara tycker att de har all makt i världen och deras söner skall få strunta i alla trafikregler, trots att vi andra måste banne mig hålla 110 på motorvägen och köra bara på rätta ställen. Jag undrar vilken lag som ger mopedisterna en allmän amnesti från alla trafikregler som annars gäller i samhället. Eller är det åldern som gör det? Trafiksäkerhetskonferensen i Tylösand tjatar om cykelhjälmar, men icke ett ord har jag hört om moppefaran, trots att den skördar liv och lem varje dag.

En morgon två veckor sedan vaknade jag och såg tre vildsvin i trädgården. De tittade på mig lugnt och jag var fascinerad av att se två suggor och en stor galt att titta på mig rakt i ögonen. Jag kände mig som en del av naturen, och universum, vi var alla delar av samma skapelse. Sedan lunkade de vidare på vägen, bra mycket saktare än 30 km i timmen. Idag berättade en granne att
- Jo, nu har vi knäppt två av de tre vildsvinen som går här, de är ju vilda och farliga... och det finns en räv också, den ska bort, den är så fullt med skabb, det är bäst för dem, vi kan inte ha vilda djur här...
Det slår mig att denne man tål inte se något vilt i naturen men har inga problem med att ha vilda pubertala moppekillar vid huset.

Enligt Jägareförbundet får man skjuta vildsvin hela året utom en månad på sommaren www.jagareforbundet.se och man får knäppa även ungarna från en sugga, samt galten. Bara suggan med ungarna är fredad om hon har ungarna med. Men med den logiken är det väl bara att råka skjuta ungarna först "den var ensam" och sedan har suggan inga ungar... eller hur?

Moppekillarna får allt de pekar på och de har inte lärt sig att hantera gränser eller förväntningar. De är inte socialt anpassade att umgås med oss andra i samhället, utan rör sig i flock och trakasserar alla som inte tycker som de. De värsta av dem hotar och stjäl kompisarnas moppar och "hittar" dem sedan mot hittelön, de tar sönder andras saker och de tror att de äger hela världen. Vuxensamhället och myndigheterna har tydligen ingenting att sätta emot tills de kör ihjäl sig själva – som nyligen hände med tre killar på en moppe i Täby, samt i Enköping två killar – eller att de kör ihjäl någon annan, företrädesvis ett litet barn.

Det värsta är att kommunen tycker att det är bara lite bus, trots att de kommunala dagmammorna har flera gånger påpekat till sin arbetsgivare att de kan inte garantera barnens säkerhet på de kommunala lekplatserna och hämtningsplatserna eftersom moppekillarna kör huvudlöst överallt. Det är faktiskt så att vildsvinen har mer trafikvett än moppekillarna sammanlagt. Jag föredrar stora flock vildsvin any day utanför vårt hus före bortskämda moppegäng.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 16 aug 2002 17:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: