sourze.se

Upprepning av det uppenbara

Tänk att det ska behövas en hel artikel för det uppenbara...

Varför detta upprepande av det uppenbara? Vad har det för effekt? Vad kommer detta idisslande av det uppenbara att ha för effekt på sexarbetarnas situation. Svar: Ingenting. Dessa två artiklar har ett enda budskap: "Vi vill visa oss duktiga i valtider och försöka imponera på er så att ni röstar på oss". Men frågar vi vilket parti som helst så kommer de alla att ha exakt samma inställning: trafficking måste upphöra.

Och jag håller med, trafficking måste upphöra.

Förvånad nu? Spräckte jag er bild av mig som prostitutionens hämningslöse försvarare? Bra... det var meningen.

Det finns inget att debattera om trafficking. Debatten är klar och färdig: trafficking SKALL upphöra. Enda frågan är hur.

Men sexualpolitiken handlar inte enbart om trafficking. Det är enbart en delmängd av hela sexindustrin. Malin Svenssons två artiklar har sammanfattningsvis sett ut så här: trafficking, trafficking, trafficking, trafficking, trafficking, trafficking, prostitution måste upphöra.

Stopp! Hur kom vi nu in på resten av sexhandeln så där lättvindigt? I ett slag har helt plötsligt all prostitution likställts med trafficking. Snacka om att göra det lätt för sig. Utifrån detta gör sedan Malin Svensson gissningar om varför män köper sex. Hon drar en slutsats baserad på... ja på vad egentligen?

Har hon rätt i sin slutsats? Nej... det är det hon inte har. Detta är det första man får höra om man börjar intressera sig för vad prostituerade har att säga. Alla kunder är olika. En kund kan vara en helylle trebarns far. Nästa kan vara en förhärdad fängelsekund. Och alla har sina egna, individuella skäl till varför de köper sex. Vissa uppfyller nidbilden av en sexköpare. Andra gör det inte utan hyser respekt för de prostituerade i vissa fall betydligt mer än de flesta protitutionsmotståndare.

En annan sak som visar att Malin Svensson är ute och seglar när hon gissar på det här viset står att finna i betänkandet som jag länkade till förra gången.

Länk: social.regeringen.se

På sidan 6 ställer sig betänkadet samma fråga som Svensson: Varför köper kunderna sex? Men till skillnad från Svensson dristar sig inte betänkadet till att komma med påståenden som säger "Det är si och så" utan konstaterar istället på ett helt uppriktigt sätt att man vet inte... och att detta är något som måste studeras närmare. Och om det som ligger till underlag för riksdagens beslut, uttryckligen säger "Vi vet inte", hur mycket vikt kan vi då fästa vid Svenssons lättvindiga gissningar?

Inte särskilt mycket tycker jag. Här har vi istället ytterligare en grupp som vi måste sätta oss ned och snacka med: kunderna... "torskarna". Möjligheterna till detta har dock saboterats effektivt... kunderna har ju gjorts kriminella. Hur ska man då få dem att snacka med myndigheter? Följaktligen kommer vi inte att få veta något om mekanismerna och motivationen som ligger bakom köparnas handlingar. Återigen ett bevis på att sexualpolitiken bryr sig mer om symbolhandlingar och markeringar istället för att se objektivt på verkligheten och låta hjälpbehoven styra.

Slutligen säger Svensson att det inte är en lösning att låta prostituerade organisera sig. Hon är inte den enda som sagt det. Kommunal till exempel sparkade våldsamt bakut när frågan fördes på tal och tyckte "Aldrig någonsin att vi släpper in dem!". Detta har följande betydelse: sexarbetarna ges inte möjlighet att hjälpa sig själva. Inte heller ges de möjlighet att bli hjälpta på samma sätt som andra arbetare framgångsrikt har förbättrat sina förhållanden. Kort sagt säger Svensson och Kommunal: "Our way... or the highway". Antingen tvingas de sexarbetarna få "hjälp" på det sätt som makten enväldigt bestämmer... eller så får de ingen hjälp alls. Schysst, eller hur?

Återigen säger jag till Malin Svensson och alla andra som sitter här och säger sig vilja hjälpa: vackert prat som är tillrättalagt för att passa diverse övertygleser om hur saker ska vara hjälper ingen. Ut i verkligheten med er och VÅGA lyssna på sådant som inte stämmer med ingrodda föreställningar. Och framför allt, sluta tro att ni vet tillräckligt... för det gör ni inte. Ni vet inte tillräckligt. Det gör ingen av oss. De som vet, det är de som handlar i sex. Köpare och säljare. Lyssna på vad dem... för de har massvis att säga.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 14 aug 2002 10:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: