sourze.se
Artikelbild

Kungen på a-kassa!

Vilken lockande tanke. Carl XVI Gustaf på A-kassa. 580 kr per dag - minus skatt.

Tänk om Carl XVI Gustaf var arbetslös, och han fick gå en arbetsmarknadsutbildning med aktivitetsstöd det är ju viktigt att de arbetslösa är ute och känner sig för i arbetslivet och att de aktiveras. Vilken lockande tanke. Kungen på A-kassa. 580 kr per dag - minus skatt. Han skulle vara tvungen att åka kollektivt till utbildningsanstalten. Där skulle han kravla sig i sin blå arbetaroverall klockan sju på morgonen för att sedan bege sig ut i plåt- och svetsverkstaden. Svetsa fast en metallbit på en annan och invänta frukosten.

Subventionerade frallor och kaffe till en kostnad av 20 kr. Lite skitsnack över fikan. Bläddra i Platsjournalen och försöka hitta ett arbete. Mohammed som är bilmekaniker ska söka ett städjobb, men man kräver städutbildning. "Du har städutbildning och vana av städning med skummaskin." läser han högt. "Vad fan är en skum maskin?". Alla garvar, städa med en skummaskin. Och utbildad städare - hur blir man det? "Ursäkta, herr platsförmedlare. Jag skulle vilja utbilda mig till städare. Jag tror det är ett framtidsyrke -bra lön också".

Jodå. Man KAN utbilda sig till städare. Lernia AB erbjuder inte mindre än fem olika städutbildninar på upp till 20 veckor. Förr kunde man få sommarjobb som städare när man var femton år - utan vare sig erfarenhet eller utbildning.

Fikakvarten är över och hans Majestät har många timmar kvar i den slamrande verkstaden innan klockan äntligen blir fyra. Innan dess är det förstås lunch. Lunchhäftet kostar 400:- för 10 gånger. En månad har 20 utbildningsdagar. Det blir två lunchhäften på en månad. Det är inte billigt att vara arbetslös. Kaffeautomaterna slukar de tröttas femkronor på löpande band. Det är inte lätt att hålla sig vaken när man inte är intresserad, eller motiverad. Fast man måste låtsas. Le mot platsförmedlaren och säga: "Plåt och Svets, det låter spännande. Kan jag börja imorgon?". Jimmy är redan svetsare - och arbetslös. Han får utbilda sig till elektriker istället. Ahmed är elektriker - och arbetslös. Han får utbilda sig till programmerare. Jens är programmerare - och arbetslös. Honom kan de inte hitta på någon ny utbildning till. Han får utbilda sig till programmerare igen.

Vi är alla siffror i statistiken. För AMI är det viktigt att vi är icke-öppet-arbetslösa siffror. Därför slussas vi in i arbetsmarknadsutbildningar. Om utbildningen är lämplig eller ej spelar ingen roll. Det är statistiken som är viktig.

Informationsträff klockan 13:30 i sal 11. Från olika håll i utbildningskomplexet lunkar de arbetslösa. Om arbetsmarknaden skulle det visst vara. En bred karl med alldeles för bred skånska deklamerar "Det finns gått om jubb, man måste bara va´ om si å kring si". Om sig och kring sig. Hans Majestät ritar ett självporträtt i sitt anteckningsblock. "Om sig..." tänker han och ritar en ring runt porträttet. "... och kring sig" han fryser med pennan. Det är ju samma sak. Om man är om sig, är man kring sig. Och är man kring sig, är man om sig. Men det är ju fysiskt omöjligt. Kungen suddar ut bilden medan Skåningen babblar vidare om jobben som finns. "Men de vill ju inte betala något!" opponerar sig någon. Fler lägger sig i "Vi förlorar ju på att ta sådana jobb.". "Vi måste kunna leva också. Vill du betala min hyra?".

Ständigt, ständigt får vi höra hur många jobb det finns men vi får aldrig veta var jobben finns. Det är en välbevarad hemlighet. På platsbanken finns de inte och inte i Platsjournalen heller.

"Vårrdenn behöuver hur många som helst. Ni flickor här på första raden, skulle inte ni kunna tänka er att arbeta med gamla?". Flickorna på första raden mulnar. Den ena biter sig i läppen och fnyser. En annan kan inte bita ihop "Du! Jag är faktiskt utbildad systemvetare. Jag har studieskulder upp över öronen. Hur skulle det se ut om jag lånade för 3 år till?". Den brede skåningen låtsas inte om henne. Han tycker minsann att kvinnorna borde arbeta inom vården. Och vad är det för trams om att inte vilja gå ner i lön? Alla vill väl ha ett arbete? Och lite studieskuld är väl inget att snacka om. Det har ju han också visserligen har ha en månadslön på 35 000:- och kan lätt betala av den. Otacksamma är de, de arbetslösa. Gnäller om att nu är det kaffe. Mitt i hans viktiga information.

Förståsigpåarna som är anställda på arbetsförmedlingen har väldigt svårt att förstå att ingen arbetslös vill ta ett jobb som är en ren förlust. Där resorna till och från arbetet äter upp större delen av lönen och det som blir kvar inte ens räcker till hyran.

Hans Majestät bränner sig på det beska automatkaffet och vaknar med ett ryck. Det var bara en mardröm. Hovet får fortfarande sina miljoner från svenska folkets skatter. Han slipper a-kassa och aktivitetsstöd. Han slipper förnedringen och blåstället. Han slipper svettiga tågvagnar, överfulla bussar och beskt automatkaffe. HAN är fri!

Kvar sitter tusen och åter tusen som inte behövs. Tusen och åter tusen ska överleva på a-kassans ynkliga ersättning, minus skatten förstås - så att kungen kan leva flott.


Om författaren

Författare:
Camilla Johansson

Om artikeln

Publicerad: 14 aug 2002 13:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: