sourze.se

Sprit över nakna kvinnobröst

Nu är det dags igen.
För porr och sprit och tysta män.

Ni har säkert sett bilden i dagens Aftonbladet 020813. Centerkvinnorna Lena Ek och Margareta Andersson häller sprit över nakna kvinnobröst som exponeras i Penthouse. Det är deras sätt att protestera mot Statliga Vin&Sprit som sponsrat Penthouses omröstning om årets sexigaste tjej, Pet of the Year.

Anledningen till att Vin&Sprit sponsrar är så klart att de vill lansera sin sprit, i det här fallet vodkamärket OP.
Och Aftonbladets Lena Mellin skriver en krönika där hon frågar sig hur allt detta har kunnat gå till, att det, underförstått, är något av en skandal.

Protesterna är bra, jättebra. Men jag undrar -

- var är männen?

Var är bilderna på män som slår näven i bordet och säger att det räcker, att de inte accepterar detta, att det är dålig smak, förnedrande, ja helt enkelt förjävligt? Jag har då aldrig sett dem.

Centerkvinnorna har protesterat till näringsminister Björn Rosengren.

Björn Rosengren?!

Det känns inte som om han är rätt kille att vända sig till. Han är näringsminister, visst, men hans moral är ju, som bekant, inte den bästa när det gäller nakna brudar. Fast det känns inte som det är värt att vända sig till särskilt många killar när det gäller nakna brudar. Tyvärr.

Det är nämligen nästan alltid likadant. Männen verkar inte tycka att det är så mycket att bråka om, helt enkelt. Ta bara en sådan sak som alla reklamkampanjer för H&M:s underkläder, för att bara nämna ett exempel. Männen lutar sig mest tillbaka och verkar mer tycka att det är ganska sexigt sådär, inte så mycket att hetsa upp sig för, hellre då att bli upphetsad.

Istället utmålas de protesterande kvinnorna som några slags hysterikor som ingen riktigt orkar lyssna på. Dessutom är det mest medelålders kvinnor eller riktiga superduper-feminister som visas upp i media, precis som om media själva försöker hålla fast vid bilden av de där hysterikorna. Allt för att de själva ska kunna skriva om porr och sprit och annat som lockar deras läsare att köpa tidningen.

Inte för att det är sämre att lyssna på medelålders kvinnor eller superduper-feminister, men det är många som inte identifierar sig med dem och då blir allt liksom fel.

Reklam för sprit är illa i sig, men att dessutom använda sig av utvikningsbrudar i Penthouse är liksom "the bad of the bad". Nu skyller informationsdirektören för Vin&Sprit ifrån sig och säger att de minsann inte kände till något om den här sponsringen, att det är den amerikanska distributören som klantat till sig.

Men det räcker inte. Att skylla ifrån sig är inte tillräckligt starkt eller ens särskilt trovärdigt. Och att som kvällstidning inte försöka hitta både män och kvinnor som protesterar är lamt och fånigt. Och då är det inte bara Vin&Sprits Penthousetävling jag menar utan allt som har med liknande diskriminering att göra. För jag är ändå övertygad om att de där protesterande männen finns. Någonstans.





Om författaren

Författare:
Maria Ryberg

Om artikeln

Publicerad: 13 aug 2002 11:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: