sourze.se

Alf Svenssons homofobi är makalös!

Alf Svensson kräver ursäkt av SSU. Men vi har inget att be om ursäkt för. Det är ju Alf Svensson som är homofob.

I samband med SSU:s valläger för en vecka sedan anordnade SSU en egen "Prideparad" för att manifestera de homosexuellas rättigheter. Manifestationen genomfördes i glad stämning med musik och dans, men hade förstås också ett allvarligt budskap. En av huvudparollerna var "Be om
ursäkt Alf!". Vi menade att kristdemokraternas ledare Alf Svensson är skyldig landets homosexuella en ursäkt. Han bör be om förlåtelse för partiets diskriminerande politik.

För några dagar sedan kom svaret från Alf Svensson. Inte som en ursäkt, utan i form av ett argt brev till Göran Persson där Svensson kräver att statsministern ska be honom om ursäkt för SSU:s krav.

Jag har visserligen sedan länge slutat förvånas av Svenssons föråldrade synsätt på politiken. Men hans agerande gör mig ändå upprörd. Det är fegt och märkligt av kristdemokraternas ledare att inte våga ta debatten direkt
med SSU, utan istället välja att gnälla i ett brev till
statsrådsberedningen. Dessutom vill jag klargöra för Alf Svensson och alla andra homomotståndare i hans parti att varken jag eller SSU har något att be om ursäkt för, det är ju Alf Svensson som är homofob. Inte heller har Göran Persson anledning att ursäkta sig. Det är som bekant han som leder den regering som drivit igenom världens mest jämlika homolagstifting. Det är tvärtom Alf Svensson, och inte vi, som inte vill ge homosexuella samma rättigheter som heterosexuella.

Ett exempel på detta är den senaste riksdagsdebatten om huruvida sexuell läggning ska inkluderas i lagen om hets mot folkgrupp. Där tog Alf Svenssons kristdemokrater instinktivt intoleransens snäva och trångsynta perspektiv. Istället för att medverka till ett grundlagsskydd mot alla
former av hets mot homosexuella, slogs kd:s riksdagsmän med näbbar och klor för att det även i fortsättningen ska vara tillåtet för trossamfund att i sina predikningar hetsa mot homosexualitet som något onaturligt och felaktigt.

Å ena sidan tycker kristdemokraterna att det ska vara förbjudet för enskilda medborgare att driva hets- och hatkampanjer mot homosexuella. Å andra sidan ska det vara fullt tillåtet att upphöja sina fördomar till religion genom att bilda ett trossamfund där "hetspredikningar" kan
fortsätta att spridas mot människor, som inte har en i deras ögon "godkänd" sexuell läggning. Det är makalöst!

För en tid sedan inträffade en händelse i stadsparken i Borås som på ett bra sätt visar vad detta handlar om. En frikyrkopastor höll en predikan i parken och passade då på att sprida sin uppfattning att homosexualitet är en "pervers livsstil". Människor i närheten som råkade höra den hatiska predikan tog illa vid sig. Är det verkligen ett sådant samhälle och debattklimat du vill ha Alf Svensson?

Den formulering som Alf Svensson verkar ha retat sig på mest är när jag hävdar att kristdemokraterna "ligger så långt från det kristna kärleksbudskapet som man kan komma". För mig spelar hans ilska mindre roll. Min uppfattning kring vad kristen syn på människovärdet och kärlek är skiljer sig fullständigt från Svenssons.

Till skillnad från kristdemokraterna är SSU en organisation som värnar om alla människors lika rättigheter oavsett kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss också rätten att fortsätta angripa dem som motarbetar denna grundläggande värdering.


Om författaren

Författare:
Mikael Damberg

Om artikeln

Publicerad: 13 aug 2002 15:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: