sourze.se
Artikelbild

Snacka med en hora, inte om henne

Malin Svensson kommer med vackert valfläsk... men de prostituerade får det inte bättre av detta.

Det brukar sägas att politiker sitter i sin skyddade verkstad utan ha koll på den verklighet de fattar beslut om. Om detta någonsin var sant så gäller det speciellt när de börjar snacka om prostituerade och sexualpolitik. De vet ärligt talat inte vad de snackar om.

Den som tvivlar tycker jag ska läsa följande dokument:

Länk: social.regeringen.se

Detta är sammanfattningen av betänkandet Könshandel inför beslutet om sexköpslagen. Längst ned på sida 1 står:

"Uppskattningsvis 2 500 kvinnor säljer varje år sexuella tjänster i Sverige. Antalet kvinnor i gatuprostitutionen har beräknats till ca 650."

650 av 2500... ganska precis 1/4.

Längst ned sida 2:

"Kunskapen om säljarna i könshandeln är i stort begränsad till kvinnorna i den synliga prostitutionen på gatan."

1/4 vet man något om. Övriga 3/4 då? All inomhusprostitution: massageinstitut, eskorter, call-girls, sexslavar från öststaterna? Om vi dessutom utökar gruppen till porrmodeller, strippor, telesexoperatörer, professionella dominatrixer, böghoror och andra sexarbetare sjunker den där fjärdedelan som man har koll på rätt snabbt.

Denna siffra är dessutom gammal. När sexköpslagen till slut klubbades igenom minskade gatuprostitutionen. Detta samtidigt som internet öppnade för nya kontaktytor mot kunderna och trafficking fick ett uppsving. Andelen man har koll på sjönk snabbt.

Men de vid makten och de som orerar om detta typ Malin Svensson bryr sig inte om detta. De tycker sig veta tillräckligt. Resonemanget är enklast möjliga: Prostitution är 100 procent skit. Allt vi gör som är mot prostitution är bra.

Är det så enkelt? Naj, absolut inte. Ser man till exempel till min grannstad Malmö har INGET blivit bättre. Två år efter att lagen klubbades igenom kom larmrapporten: de prostituerade fick det MYCKET sämre. Varför? Jo, därför att de någorlunda schyssta kunderna blev rädda och tog båten/bron över till den lagliga bordellen i Köpenhamn. Kvar blev skitstövlarna som ändå skiter i allt vad lagar och redlighet heter och började pressa ned priserna vilket tvingade tjejerna att sälja oftare och dyrare. Anledningen till att det är dyrare är för att de helst slipper... typ oskyddat sex istället för med kondom. Senaste tidens undersökningar visar dessutom att antalet tjejer på gatorna i Malmö stiger snabbt. Man räknar med ca 60 procent fler i år. 60 procent... det är djävligt mycket fler.

Anledningen till att man klubbade igenom lagen var enligt Mona Sahlin: "Vi vill göra en markering". Nu betalar människorna för lagen som klubbades för denna markering... med sina liv! De ville aldrig ha den här lagen därför att de VISSTE att det skulle bli så här. Brydde man sig, vare sig från officiellt eller annat håll? Nej, det gjorde man inte. Varför? För man lyssnade inte. VI lyssnade inte. Istället gjorde vi som vanligt: Vi pratade OM hororna istället för MED dem.

Malin Svensson, du säger att du vill ändra värderingar om kvinnor. Fine. Det första du ska göra då är att du ska kliva bort från din skyddade verkstad... bort från ditt lugna trygga rum där du skrev din Sourze-artikel... och sedan så ska du leta upp en hora och prata MED henne istället för OM henne. Jag är vansinnigt trött på den här läskiga attityden som finns hos de som säger sig vilja hjälpa. De tycks lida av ett av ett slags överhetskomplex där de bestämmer över huvudet på de människor saken gäller. Vi vanliga medelsvensson har åtminstone möjlighet att få våra folkvalda representater att LYSSNA på oss. Men vem lyssnar på en hora?

Det är det ingen som gör. Ingen vågar sätta sig upp mot den gänse bilden av sexindustrin, den som utmålas i Myten Om Den Olyckliga Horan. Den som vill undersöka närmare och få en detaljerad bild av hur de prostituerades verklighet ser ut blir genast nedröstad. Drevet går för att han/hon tvivlar. Vi vet ju redan tillräckligt menas det. Den som inte tror på det får höra: "Va?! Så du tror att alla horor är lyckliga va?! Att det VILL göra det där?! Djävla idiot."

Ämnet är alltså tabu. Dels för att det har att göra med sex - som idag fortfarande ska vara puttinuttigt i något slags parförhållande, till Helvetet med den som inte gör det på det viset. Och dels för att folk är skitskraja att bli utpekade enligt ovan. Det TÖRS helt enkelt inte sätta sig ned och lyssna på vad en hora har att säga. enda undantaget är om hon är en av de mest drabbade individerna som därmed kan uppräthålla Myten Om Den Olyckliga Horan.

Men detta mina vänner är det viktigaste ni kan göra för att förbättra för de prostituerade: sluta betrakta dem som en etikett... en kategori... en lössliten del av folkmängden som man kan prata om över deras huvuden utan att de får vara med. Börja betrakta dem som fullvärdiga människor. De är individer, alla med sin egen historia. Och alla har olika hjälp-behov. Snacka med 1/2/3/fler och hör vad de har att säga... INGEN kommer att ge exakt samma histora.

Och om du är så modig att du gör detta, tro då inte heller att du vet hur hon ska hjälpas. Fråga henne istället: "HUR vill du ha hjälp?". Detta gäller speciellt politiker... politiker som till exempel Malin Svensson... därför att idag har de - har VI - ingen koll alls på läget. Istället fortsätter vi att snacka om dem som en abstraktion och låter våra uppfattningar om hur man ska förhålla sig till sexköp styra istället för verkliga hjälpbehov.

Under tiden - medan politiker och andra göra sina "markeringar" - lider människor... bara för att vi i Skyddade Verkstaden inte törs gräva i den smutsiga verkligheten. Men att fortsätta med den här "Uäääh... ääääckligt!! Jag kan bli skiiitig!"-attityden kommer att leda till en av två saker: 1 Social katastrof. 2 Att sexarbetarna - precis som vanliga arbetare gjorde för över 150 år sedan - organiserar sig och skapar bättre förhållanden för egen kraft. Detta sker redan i Europa.

Eftersom alternativ 1 är oacceptablet återstår bara en sak: ge dem den hjälp som DE vill ha... inte den hjälp som vi tycker de ska ha. För detta krävs att vi slutar snacka smörja och LYSSNAR på dem. Och inte bara på de få individer som uppfyller våra förutfattade meningar utan på ALLA... därför att ALLA har något att säga.

Törs du göra det Malin Svensson? Törs du lyssna på vad horor har att säga dig? Törs DU göra det käre läsare?


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 12 aug 2002 17:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: