sourze.se

Män, sluta köp sex!

Mellan 200 till 500 kvinnor förs årligen till Sverige för att tvångsarbeta inom sexindustrin. Med Schengenavtalet kan det bli ännu fler.

Det är mestadels kvinnor under 20 år som kommer hit. Unga tjejer från östländerna som fråntas alla sina rättigheter inklusive makten över sin egen kropp. Det här har uppmärksammats mycket i media, inte minst när en 16-årig kvinna från Litauen tog sitt liv i Malmö efter att hon tvingats till prostitution i Sverige.

Trafficking och kvinnohandel har lyfts fram på ett bra sätt i EU av den förra kommissionären Anita Gradin. Men det räcker inte. Vi måste vidga och ta i det problem som gör det möjligt för hallickar att sko sig på unga kvinnor: att svenska män köper sex.

Debatten om hur vi ska motverka att kvinnor säljs som sexslavar har hittills i första hand handlat om kvinnornas egna sociala situation och situationen i deras hemländer. Den har också handlat om hallickarna, som tjänar pengar på kvinnornas bekostnad. Det är viktiga frågor - men vi måste också våga se på vilket sätt Sverige är med och bidrar.

Svenska män utgör nämligen motorn i handeln med kvinnor. Fanns inte männen som köper sex så skulle in heller några kvinnor forslas hit. Enligt en sexualvaneundersökning har var tionde svensk man någon gång köpt sexuella tjänster. Var tionde man!

Det är dags att markera mot dessa män att kvinnor säljs som handelsvaror. Det måste framför allt markeras av män mot andra män. Värderingar måste förändras och ideal ska diskuteras. Det gäller allt från grabbtidningar till att tjejer i skolan får utstå tafsanden och sexuella övergrepp.

Alltför många tjejer möter i dag könsnedsättande ord; slampa, hora och jävla fitta är vanliga tillmälen för tjejer i skolan. Likaså är det alltför många tjejer som blir tagna på brösten mot sin vilja. Vilka värderingar bär unga killar och tjejer med sig från skolan när ingen sätter stopp för det?

Så länge killar inte har respekt för kvinnors rätt att styra över sin egen kropp, så länge kvinnor och män inte är jämställda, så kommer problemen med trafficking och prostitution att bestå.

Vi måste attackera de värderingar som möjliggör handen. Vi ska strypa marknaden för kvinnohandel. För det krävs framför allt att män på frågan om de vill köpa sex svarar: Nej tack!


Om författaren

Författare:
Malin Svensson

Om artikeln

Publicerad: 12 aug 2002 14:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: