sourze.se

Spetsar och päls

Klädd men ändå inte.

Jag var 16 år gammal och jobbade i Täby centrum. Det var min 16 årsdag. Jag bodde i min första egna lägenhet som egentligen var ett uthyrningsrum med egen ingång. Jag hade ett stort sovrum med utsikt över hela Täby centrum. Ett stort duschrum stort nog för att få plats med ett badkar men det fanns inget bara en stor duschyta, handikappvänligt?

I en garderob i hallen fanns det en diskbänk, kokplatta och ett litet minikylskåp. Jag ägde i princip bara en madrass att sova på och lite kläder. Jobbade i ett stort snabbköp och fick avtalslön som en 16-åring ska ha, alltså lika mycket som jag hade i hyra.

Betalade skatt och så men fick inget bostadsbidrag eller socialbidrag eller sjukkasselön då jag var sjuk bara för att jag bara var 16 år. Jag hade varit berättigad fick jag veta om jag varit myndig. Men skatt skulle jag betala!

Jag levde ibland på svältgränsen, inte bara ibland utan nästan jämt. Brukade sno returglaskvitton när jag satt i kassan i mataffären för att köpa ett paket knäckebröd och lite smör.

Tyckte att dom kunde skylla sej själva då dom anställde en massa ungdomar att sitta i alla deras kassor för undermåliga löner. Mataffären sa att dom gärna ville ge oss mera i lön men att det var facket som sagt att vi bara skulle ha minilön! Det var tufft!

Hade inte ens pengar till månadskort utan brukade antingen lifta eller tjyvåka på Roslagsbanan där konduktören aldrig han ifatt en när man bytte vagn hela tiden.

Nu hade jag fått ett presentkort i en klädaffär av min farmor i födelsedagspresent och jag beslöt mej för att jag behövde nya underkläder. Efter jobbet så gick jag och en kompis till affären och handlade. Hon några år äldre än jag och med en riktig lön köpte smink och Jane Hellens blonderingskit. Sen köpte hon pizza och några öl. Vi gick till hennes lägenhet som var i porten bredvid min.

Vi bodde nästan grannar fast åtta trappor upp i varsin port och var tvungna att åka ner, gå ut ur porten och in i nästa och åka upp. Nåväl min kompis har ett stort badrum med badkar och när vi hade ätit våra pizzor och druckit lite grann så bestämde vi att vi skulle åka in till stan för det var fredag och min födelsdag. Först så skulle vi bara göra oss i ordning. Jag tog ett lååångt härligt bad i hennes badkar. Jag badade ofta hemma hos henne då jag själv saknade ett badkar i min lägenhet. När jag fått blekta slingor i mitt hår och min kompis hade lagt en välgjord makeup på mej så tog jag på mina nya underkläder.

Dom underkläder som jag precis köpt och tyckte det var synd att sätta på mej mina kläder jag haft sen tidig morgon på jobbet ovanpå för att ta hissen ner gå ut och ta hissen up igen för att komma till min lägenhet för att hämta rena kläder.
Min kompis sa: du! Jag vet! Ta min pälskappa och ha den ovanpå underkläderna när du går hem för att hämta kläder!

Min kompis har en stilig långhårig dyr pälskappa som har varit inlämnad på kemtvätten där hon jobbar men ingen hämtade ut den så hon har köpt den billigt.

Nu står jag utanför hennes ytterdörr vid hissen iförd nya svarta underkläder, en push up behå och matchande trosor i svart spets. Håret har en ny blond glans och jag har omsorgsfullt lagd make up och en vacker pälskappa.
En ung mager Marilyn Monroe. Hissen kommer upp och jag går in i den och trycker på bottenvåningen. Hissen stannar redan en våning ner.

Upp öppnas dörren och in kliver 1-2-3-4 män. Alla några år äldre än jag. Jag står längst in i hissen och det är trångt.
En av dom säjer: du är vacker, vacker, så vacker, har du vacker klänning på dej? Han smeker min pälskappa utanpå mina bröst. Jag känner hans hand trycka mot pälsen där mina bröstvårtor är.

Nu känner jag mej som om jag ska dö, få andnöd, svimma eller något sådant. Tänk om nån av dom försöker öppna i min pälskappa?! Tänk om nån av dom försöker se min "klänning"!?

Jag ser rubrikerna framför mej. Ung flicka våldtagen i hissen av fyra män. Skulle det ens rubriceras som våldtäkt i hennes tillstånd? Tre groggar, iförd makeup, underkläder och en päls?!

Dom högklackade svarta stövletterna och svarta nylonstrumporna gjorde ju inte saken bättre. Är det inte en direkt inbjudan att gå klädd som jag gör? Vad är det för signaler jag ger? Jag ger dom ju inte direkt signaler, men om nån av dom anat vad jag har på mej under pälsen så hade jag nog varit ett lovligt byte. När hissen stannar så smiter jag snabbt förbi deras busvisslingar och rop. En av dom tar på mej, han tar tag i mitt hår och nu blir jag riktigt rädd.

Du luktar gott säjer han. Ge mej dit nummer för vi behöver träffas, bara du och jag. Snubblar ut i kvällsmörkret och in i min egen port för att ta hissen upp. Jag är varm för att inte säja svettig när jag kommer upp till min egen lägenhet och stänger dörren bakom mej.

På med kläder och sen tillbaka hem till kompisen för att lämna pälsen och sen åker vi in till stan och jag blir bjuden på inträde och några drinkar av henne och vi somnar sedan i hennes dubbelsäng några timmar senare efter att ha tagit en taxi hem.

Vi är nästan alltid tillsammans som bara tonårstjejer är.
Dagen efter äter vi en sen lördagmorgonsfrukost och skrattar gott åt min gårdag. När vi träffade killar på varsitt håll några år senare så träffades vi aldrig mera och jag vet inte ens var hon är i dag. Jag såg henne sist 1984.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 09 aug 2002 14:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: