sourze.se

Även ligister förtjänar att leva

I måndags spelades en fotbollsmatch på Råsunda, AIK slog IFK Göteborg med 3-0. Vädret var så löjligt perfekt som bara svenskt sommarväder kan vara.

En halvtimme innan avspark ryker uppåt 70 personer samman i ett gängbråk kring Högalidsparken, en mil från arenan. En i förhand planerad uppgörelse mellan två organiserade ligistgäng. Ett slocknat människoliv blir det makabra slutresultatet.

Påfallande många skribenter på nätets mängder av supportergästböcker verkar mer eller mindre tycka att han fick skylla sig själv. Det ger prov på en mycket tveksam människosyn. Visserligen råder inget tvivel om att den 26-åring vars liv ryckts bort hade valt att delta i bråket. Men i en någorlunda humanistisk värld förtjänar även ligister att leva. Det var inte med livet som insats han gick till Högalidsparken. Han visste att han med största sannolikhet skulle dela ut några smällar och få några. Det är visserligen en mycket tveksam och udda hobby. Men jag är övertygad om att han inte skulle ha ansett den värd att dö för.

Under de senaste åren har ett flertal ligister blivit allvarligt skadade i liknande sammandrabbningar. Huliganfalangerna gör upp på platser långt ifrån fotbollsarenorna, ibland även när det inte ens är matchdag. Anabolastinna och höga på amfetamin och andra avtrubbande droger blir bråken sällan lika "ädla" som de inblandade vill få dem att framstå. Den ömsesidiga rädslan för motståndaren är ofta stor vilket ibland resulterar i beväpning med flaskor, knivar, stenar, järnrör och annat bråte. Det var bara en tidsfråga. Förr eller senare skulle något sådant här inträffa.

Idag går mina tankar till en familj vars son bara blev 26 år.


Om författaren

Författare:
Petter Dixelius

Om artikeln

Publicerad: 02 aug 2002 16:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: