sourze.se

Försöker du påstå att jag har fel?

DET ÄR OMÖJLIGT! JAG HAR ALDRIG FEL!

Nej. jag bara skojade. Självklart har jag fel.

Denna gång har jag kanske inte "fel". Debatten handlar nämligen inte rätt och fel. Men jag tycker lite annorlunda.

I en artikel från förra veckan så upplyser Andreas Björsten Sourze läsare om mina felaktigheter ur artikeln om Ådalen 1931. Björsten insisterade på att det minsann visst finns paralleller mellan Ådalen 31 och Göteborg 2001. Han listar ett i all hast hoppsamlat plock med indicier med årtal, antal offer och annat från Ådalen 1931 och Göteborg 2001.

Björsten nöjer sig dock inte med det. Efter ett mindre korsförhör i kommentarfälten där han anser undertecknad vara envis för att undertecknad vill ha klarhet i vad som är felaktigt så avslutar han med att kalla min artikel för historieförfalskning och dessutom är inte "orienterad".

Björstens argument över mina sakfel och historieförfalskning är två stycken:

- Dels anser han att jag menar på att Befälen från Ådalen fått straff när jag skrivit "arresten".

Arresten är och var - för alla 91:an läsare - en militär finka där man sitter en kort tid. Det trodde jag de flesta visste. Det finns de som suttit längre men arresten är till för fulla beväringar, beväringar som tagit Bonnpermis eller på annat sätt avvikit mot reglementet. Vad Björsten dock bör komma ihåg att straffet på att inte ha öppnat eld på kommando, att inte ha riktat sina kulsprutor mot civila eller på annat sätt utfört ordervägran eller uppvisat grav insubordination kunde även det ha blivit en rättsliga påföljder.

- Dels anser han att jag låtit påskina att det var värnpliktiga som deltog i Ådalen 1931. Detta står ingenstans och det går inte att tolka det så om man ens står på händer framför skärmen.

Detta är alltså "flera felaktigheter" som jag begått i artikeln om Ådalen.

Björsten kan säkert nysta upp ytterligare någon detalj eller associativ villfarelse men huvudämnet i artikeln ligger just i att Ådalen och Göteborg är två vilt skilda saker. Det jag kallar för orientering och kunskap består i att jag har läst en del böcker och pratat med folk som deltog där eller kände folk som gjorde det.

Det behöver dock inte vara någon garant för absolut kunskap. Det är däremot - i all subjektivitet - bättre att gå på levande och direkta källor.

Däremot så står det glasklart att vi tolkar händelsen olika. Vi tycker alltså helt olika och det är positivist.
Han ser likheter mellan Ådalen och Göteborg. Jag ser bara skillnader. Makten har förtryckt folket på olika sätt i minst 3000 år men de olika händelserna behöver granskas för sig. Visst finns där likheter men skillnaderna är desto fler.

Ådalen har blivit en urban vandringsmyt inom vänstern och det finns ingen hejd på hur fritt man får tolka incidenten. En del saknar ett historiskt perspektiv. Andra tar i med ett sådant så de spricker.

Så här skriver Stefan Bergmark på Yelah.net

"Här måste vi emellertid skilja på då- och nutid. Strejkbryteri var faktiskt ett naturligt inslag i den tidiga svenska demokratin. De som protesterade mot detta måste, med den tidens politiska landskap i beaktande, tillskrivas extremkommunistiska ståndpunkter. Således var det otvivelaktigt extremkommunister som hetsade fram våldet i Ådalen. Dödsskjutningarna i Ådalen är deras skuld och att extremkommunisterna fängslades medan de ansvariga militärerna undslapp fängelsestraff är i fullständig överrensstämmelse med de demokratiska värderingar vi då hade."

Jo, I helvete. Blame it all på Norrbottenskommunister. Lyncha Torbjörn Säfve när ni ändå är på g.

Socialdemokraten ylade om från dag ett att ansvar skulle krävas. LO krävde fem minuters "arbetsvila" vid begravningen och landets folk dom som utgör demokratin var minst sagt chockade och upprörda. Strejkbrytare skulle stekas då och dom skall stekas i dag också.

Storstädernas salongsradikalism har ofta befunnit sig långt ifrån den norrländska landsbygdens sociala och ekonomiska problem samt deras tjuriga beslutsamhet. När kårhusockupanterna 1968 skulle söka sympatier och påskina att dom hade "700 miljoner kineser bakom" sig så
skickade man ett telegram till strejkande gruvarbetare i norr med uppmuntring.

Svaret lät inte vänta på sig:

"Gå hem och lägg er snorungar"


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 24 jul 2002 08:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: