sourze.se

Är Du kompetent, Layla?

Jag satt i samma båt som Du. Därför tvivlar jag inte på vare sig Din existens eller Din berättelse. Och inte heller på Din kompetens, för den delen.

När den irakiska konstnären Layla Al Atar dog, dog inte hennes namne. I Stockholms läns telefonkatalog står uppemot 50 personer med för- och efternamnet Sten Andersson Utan O. Min fråga till Telia: Stryks alla Sten Andersson från telefonkatalogen om någon av dessa dör? Blir följden en tung och lång tystnad i andra änden av luren?

Layla, Du har vänt Dig till politikerna. Hör Du inte tystnaden? Frågor som berör invandrare lyser med sin frånvaro i årets val liksom i det förra. Den förtegna regeringen, de självupptagna politiska partierna kommer till tals om en invandrartjej heders-mördas, icke annars.

Du har vänt Dig till myndigheterna. Vi har en papperstiger som heter Diskrimineringsombudsmannen DO. För tre år sedan begåvades vi med lagen mot etnisk diskriminering på arbetsmarknaden för att DO skall bli påmind och beundrad av eftervärlden, för att mångfaldskonsulterna skall kunna ordna dyra kurser i ämnet "Mångfald på arbetsplatsen" för direktörer och personalchefer. Och för att man får se den vackra meningen som arbetsgivaren skriver i sin platsannons: "Myndigheten vill ta tillvara de kvaliteter som en jämn könsfördelning och etnisk kulturell mångfald tillför verksamheten." Vilket hyckleri!

Den politiska korrektheten triumferar medan Du och jag söker arbete förgäves.

Så fort en invandrare talar om etnisk diskriminering vid rekryteringar och om sina misslyckade försök att kunna få ett arbete höjs röster om att det finns så många invandrare på svenska arbetsplatser. Implicit; man får skylla sig själv för att man inte lyckats få något jobb. Jag har aldrig hört någon invända mot siffrorna 6 - 8 procents arbetslöshet med argumentet att det vimlar av svenskar på arbetsplatserna. Ingen pratar om fejkade siffror.

Dessutom: att det råder etnisk diskriminering i andra länder ursäktar inte det som händer här.

Om man inte befinner sig i Din situation har man svårt att förstå vad Du säger och känner. När jag läste juridik var jag säker på att jag skulle kunna få ett arbete som jurist efter avslutade studier. Jag var av den meningen att de invandrare som inte lyckas få något jobb har inte gjort sitt bästa. Jag påminde mig om vad den kinesiska ledaren - nu avlidne - Deng Xiaoping sa: "Det spelar ingen roll om katten är vit eller svart, bara den kan fånga mus." Men jag hade fel. Innan jag var klar med min uppsats hade jag sökt knappt 60 jobb. Att jag inte var klar med min uppsats och/eller att jag inte var tingsmeriterad ansågs diskvalificera mig för många arbeten. För många år sedan sökte en svensk blivande jur.kand arbete som biträdande jurist hos en av landets främsta advokatbyråer. Han var inte klar med sin uppsats och han var inte heller tingsmeriterad. Han fick jobbet och blev justitieminister tio år senare. Han gavs chansen. Hur många juriststudenter med utländsk bakgrund känner Du som fått en liknande chans?

För två månader sedan annonserade Utlänningsnämnden UN många lediga juristtjänster. Jag och en annan jurist på min arbetsplats sökte jobb där. Hon kallades till intervjun och fick därefter tjänsten, men inte jag. Jag ringde till UN och frågade personalchefen varför jag inte ens hade kallats till intervjun. Svaret var det att myndigheten vid rekryteringen fäst vikt vid tingsmeritering och/eller sökandens tidigare arbete vid Migrationsverket. Varken hon eller jag är tingsmeriterade. Verkan hon eller jag har arbetat tidigare på Migrationsverket. Jag har skrivit min uppsats i asylrätt och gått igenom 500 asylärenden. Och jag har i 10 år arbetat som fristående utredare i utlänningsfrågor. Men jag hade fel etnisk bakgrund.

Utlänningsnämnden såväl som Migrationsverket skickar sina handläggare till våra länder för att de ska studera läget på nära håll. Men Dina kunskaper om Ditt eget land kan inte vara av något värde för vare sig dessa myndigheter eller för någon annan. Du har förlorat Ditt exotiska drag - och därmed Ditt människovärde - den dag Du satte Din fot här. Advokater utan gränser, Jurister utan gränser, Amnesty, etc är till för att blicka utåt i de exotiska och främmande länderna men de blundar för vad som händer här.

I fjol valdes Anna Ekström till SACO:s nya ordförande. I sitt installationstal lyfte hon fram löneskillnaderna mellan könen och betonade att lönerna - oavsett var de skall sättas - inte skall spegla fördomar och diskriminering. Inte ett enda ord om diskriminering av utländska akademiker på arbetsmarknaden i hela talet. På näringsdepartementet har hon arbetat som statssekreterare med inriktning på arbetslivsfrågor tillsammans med integrationsministern. Hon ignorerade det faktum att ett utländskt namn är ett hinder för att få ett jobb och att detta var något fördomsfullt och diskriminerande som skall bekämpas.

Varför är det svårt för en del att tro på Dig och Din berättelse? Kan svaret ligga i det följande? För många år sedan fann en nationalekonom sitt livs nisch. Han lanserade en teori enligt vilken arbetslösheten bland invandrare berodde på att de själva ville vara arbetslösa och få socialhjälp. Gnistan till hans upptäckt var följande: En väninna till hans dotter hade blivit gravid vid 16-års ålder. Hon hade sagt att hon inte behövde arbeta eftersom socialen betalade för henne och babyn. Nationalekonomen grundade sitt rön på denna unga kvinnas önskemål och drog alla över en kam. Och eftersom han var invandrare togs han och hans teori med extra öppna armar. Med jämna mellanrum träder han fram med sin tio-i-topp-lista om hur man skulle kunna råda bot på arbetslösheten bland invandrare. Han börjar med att det är invandrarnas fel att de är arbetslösa. Ett land, en Gud, en kung, en docent i nationalekonomi, en teori!

Att det finns de som utnyttjar systemet är en sak, att tala om att alla föredrar att sitta hemma och ta emot socialbidrag är en sjuk uppfattning som har fått fotfäste. "Åsikter är som spikar. Lätta att slå in, svåra att dra ut", sa Arne Hirdman.

Och nu pratar man om arbetskraftinvandring. Näringslivet och många av de politiker som inte har någon aning om hur det är att ha en färsk svensk examen och vara långtidsarbetslös pläderar högljutt för det och lägger fram förslag om Svea rikes sysselsättningspolitik, samtidigt som man bygger högre och högre murar runt Fästing Europa. Man bör kanske gå UT och komma IN igen.

Vi är många som sitter i samma båt, Layla!


Om författaren

Författare:
Farzaneh Dehdari

Om artikeln

Publicerad: 23 jul 2002 16:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: