sourze.se

Vilka poliser i Ådalen 1931?

I boken "global rättvisa är möjlig" av Johan Norberg och Vera Zavala Dom har skrivit halva var så läser jag att "polisen sköt skarpt".

I boken "global rättvisa är möjlig" av Johan Norberg och Vera Zavala Dom har skrivit halva var så läser jag att
Zavala skriver att "polisen sköt skarp demonstranter för första gången sedan 1931."

Hon hänvisar alltså till den fuktiga polisman som satte en kula i Trasproletariatets utsände diplomat Hannes Westberg.

Det är inte första gången jag läser detta. I allt från Ordfront till respekterade ledarsidor gick denna association varm under och efter holmgången i göteborg.

Här har ni ett annat exempel på detta påstående:

Länk: hem.passagen.se

Det är bara det att det var inte polis som sköt!
Det var militär som sköt i Ådalen 1931. Under militärt befäl som agerade under landshövdningen.

Skillnaden kan för en del verka marginell men det är en väsentlig skillnad. Militärer används inte mot civila. Incidenten i Ådalen tvingade fram en strikt hållning i den frågan och urskiljandet kan ses som ett sundhetstecken i demokratin att de fascistoida tonerna är ytterst små.

Det är därför svenska polisens insatsstyrka utbildades och sorterar inom just Polisen och inte militären.

Tyskland är via tecknade föredrag sedan andra världskriget förhindrade att göra likadant. Detta efter sina kusliga Gestapo och SS erfarenheter. Vid OS 1972 uppträdde terroristgruppen Svarta September. Västtyskland som då var illa utrustat för terrorister blev överrumplat och en tragedi med många människoliv var ett faktum. Kort efter beslöt man att skapa en nionde grenzschutzgruppe - antiterroriststyrkan GSG9. Den 18 oktober 1977 slog GSG9 till i Somalia och befriade gisslan från ett kapat Lufthansa-plan. Rakt ur händerna på terroristgruppen Rote Armé Fraktion, RAF.

Det hade aldrig tysk militär fått göra då. Det ÄR alltså en väsentlig skillnad på polis och militär. Poliser har en bättre utbildning i lag, ordning och är bättre selekterade än en vanlig beväring. Poliser handlägger civila ärenden och militären pangar på fienden. När svensk polis ville röka ut lite underklass från en rivningskåk på folkungagatan under 80-talet så tog man hjälp av en helikopter från marinen och fick en rättvis anmärkning.

Det är ett problem med dagens liberala och globofobiska debattörer att de maniskt drar en massa onödiga och intellektuellt hämmade paralleller. Allt från horisontella mellan vilt skilda politiska poler till lodräta genom historien utan större kunskap eller något historiskt perspektiv.

1931 hade vi helt andra, råa och vidriga tongångar i Europa än i dag. Statsdomstolen i Leipzig godkände baronernas våldsregemente i Preussen. Naziaffischer i Tyskland skrek "Schluss, Jetzt! Wählt Hitler! De i Finland revolterande Lappokårerna skulle "förinta Socialdemokratin". LO hade en stor intern kris. Begravningen av de fem offren från Ådalen blev en propagandaseger för Kommunisterna som fick hålla talen vid begravningen. Den socialdemokratiska riksdagsgruppen med Sigfrid Hansson, Charles Lindley, August Sävström, Gustav Möller och Per Albin Hansson hade då redan en socialdemokratisk genetiskt betingad vana och tillsatte en utredning. Det gjorde även regeringen. Landshövding Stenström, kaptenerna Mesterton och Beckman blev degraderade och satta i arresten.

Det var skillnad på Maktens råhet då.

Det var även skillnad på arbetarrörelsen då vars kamp tvingade fram flera av de rättigheter som nu slits sönder
av en avlägsen oligarkisk makt och stenkastande slödder.

Det är JUST därför vi obesvärat kan få trupper på gatan igen!

För att folk tappar skiljelinjen och att man slutar ser saker för vad dom är.

"Vi håller inte på med vattenkanoner och sånt i Sverige" sade Göran "Storpotäten" Persson som under toppmötet då han ville hålla fernissan på den svenska modellen intakt.

Tanken att det däremot höga knäuppdragningar, skarpladdade AK-5b och jägarfänrikar med stalagmit-prillor under läppen
kan få förekomma på gatorna bland demonstranter och på så vis likna Pinochets Chile till fullt verkar dock inte bekymra Storpotäten.

I hans och Vera Zavalas rörelse så ylar man med jämna mellanrum:

"Minns Ådalen 1931".

Men det är ju det ni inte gör.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 16 jul 2002 09:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: