sourze.se

Är vi alla varandra lika?

Jag tvivlar. Den uppfattning jag växt upp med, att alla människor oavsett hudfärg är varandra lika, kan jag inte längre tro på. Varför blunda för skillnaderna? Mångfald berikar.

Jag och mormor hade myskväll framför TV:n häromdagen. Friidrott var det som bjöds. 100 meter för hanar. De kutade och svettades och jag och mormor hejade. Allt var frid och fröjd till dess att min hjärna plötsligt daskade till mig med en förbjuden observation. Genast blev jag irriterad på mig och min samhällsskadade hjärna som måste lägga märke till sådana oväsentligheter... men... men jag såg... deras hudfärg.

"trumvirvel"

ALLA löparna var kolorerade någonstans på skalan mellan mahogny och ebenholz, med undantag ifrån EN björkträfärgad norrman. Vem kom sist? Jo... björken :-o

Mina tankar går tillbaka till min tidiga barndom, då jag för första gången fick konfronteras med att människor kan ha olika färg på skinnet. Jag, precis som de flesta andra barn i min generation, fick en förklaring ifrån vuxenvärlden: "Huden kan ha olika färg, men innuti är vi allihopa precis lika".

Jaha? Fine. Inget konstigt med det. Inte DÅ. Mina tvivel började växa fram först i gymnasiet under biologilektionerna som berörde området evolution. Vi, alla raser, kommer ifrån samma bakterie. Att vi utvecklats till den mångfald vi tillsammans utgör idag beror endast på godartade mutationer, tabbar våra "kroppar" gjort under kopieringen av kvävebaserna i våra minsta beståndsdelar, som anpassat oss bättre och ökat vår chans till överlevnad i den miljö vi lever i.

Dessa mutationer skapade neandertalaren igår och männsikan idag. Anledningen till att männsikor med ursprung ifrån skillda geografiska områden har olika färg på skinnet är också ett resultat av mutationer som anpassat oss till miljön. Ebenholzfärgade har ett bättre skydd mot stark sol, medan björkträfärgade har lättare att smärtfritt andas kall luft. Detta är, i enlighet med påståendet jag som barn fick höra, bara exempel på ytliga skillnader.

MEN... håll i er, nu kommer det farligt kontroversiella... varför skulle de mutationer som gjort oss olika endast ha förekommit i de gener som påverkar vårat utseende? Är inte det väldigt otroligt? Varför skulle det vara omöjligt att till exempel generna som styr vår förmåga att tillverka olika hormoner muterats och gjort oss olika även... inuti? Är mahognylöparna snabbare än björkarna för att de har bättre fysiska förutsättningar, eller har de helt enkelt anlag för en större envishet? Beror syditalienarnas heta temperament på deras uppväxtmiljö, eller har de mer testosteron eller hormoner än till exempel Arjeplogs befolkning? Listan på frågor kan göras oändligt lång, men jag avslutar den här för denna gång. Jag måste skynda mig till mormor i TV-soffan igen. I väntan på kommentarer till mina funderingar skall vi beskåda herrarnas simning och njuta av mångfalden. :o


Om författaren

Författare:
Ebba Kraemer

Om artikeln

Publicerad: 10 jul 2002 15:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: