sourze.se

Stefan Lindströms afghan-blod, del 4

Tankarna snurrar runt.

När Stefan kom till Jannes lägenhet hade han hoppats att den jäveln hade kunnat gömma honom i några dagar. Bara några dagar så han kunde tänka lite i lugn och ro utan tjatiga snutjävlar.

Nu sitter han mitt ute på vischan och går igenom vad han ska göra och inte göra. Hans tankar fladdrar runt som nån jävla höghastighets-karusell. Varje gång han försöker reda ut vad som hänt så ser han Jannes vidöppna stirrande döda fiskögon som glor rakt upp i taket.

När han såg Jannes ögon så drog han för draperiet till hans sovalkov för att slippa se honom. Jannes teve stod på med myrornas krig och han hade hittat remote controlen på golvet under vardagsrumsbordet och bytt kanal. Han kan inte tänka med myrornas krig på teve, måste kunna tänka så han gör rätt.

Han kunde inte ringa snuten och tala om att Janne är död, snuten skulle bara sy in honom. Snutjävlar, faan vad han hatar dom!

Hittade en kanal med fotboll. Bättre än myrornas krig. Den där snåla Janne har inte ens mer än ettan och tvåan på sin teve. Han är så jävla snål så dom brukar skoja om att han nog skriker när han skiter. Han stannar upp i sina tankar och ändrar till att Janne VAR så jävla snål, han är ju faktiskt död.

Vad skulle han ha gjort? Stuckit fort som fan? Han hade bestämt sej för att sitta ner och tänka en stund, fundera en stund på vad han ska göra. Han hade ju ingenstans att ta vägen, han behöver tid och lugn och ro.

Han hade gått sakta ut i den lilla hallen och stängt ytterdörren. Morgontidningen hade kommit och den låg prydligt på hallmattan. Det betyder att dörren var antagligen stängd då tidningsbudet kom på morgonen och nån har öppnat den efter tidningsbudets rond.

Han hade tagit upp tidningen och gått till Jannes lilla minimala pentry. Han måste ta sej ifrån stan och kommer att tänka på att han kan köpa en billig bil i DN:s annonser. Köpa en billig bil och sticka ifrån stan. Men vart? Han sitter vid Jannes lilla köksbord, det är ett sånt där jävla fånigt väggfällbord från IKEA. Tidningen får knappt plats på bordet.

Han kunde ju kvista ner till jobbet och hyra en bil men snuten har säkert hans jobb under bevakning. Eller så skulle nån av hans kollegor ringa snuten så fort dom såg honom, dom kanske inte ens låter honom ta en av hyrbilarna och få det draget på hans lön som dom brukar göra.

Han börjar läsa bilannonserna, tretusen spänn för en rostig Sierra. Skit i rosten bara skiten funkar. En bil och bilregistret vet inte om att det är hans bil förrän dom får in rapportdelen med ägarbytet och det gör att snuten inte vet vad han åker i.

Han bestämmer sej för att ringa på en bil och köpa en som finns i närheten, han letar nu efter telefonnummer i annonserna som visar att det är i innerstan. Struntar i vad det är för bil bara det är nära. Medan hans ena pekfinger löper längs annonserna så petar han näsan med den andra handens pekfinger.

Han pillar ut en seg gröning och smetar av den i tidningen.
Rakt i ansiktet på ett bröllopsfoto. Faan så sjukt att gifta sej!

Han var törstig efter grillkorven, pucko släcker inte törsten. Han reser sej upp och går till Jannes skafferidörr och kylskåpsdörr, öppnar båda på vid gavel och bara står där. Då får han syn på Jannes stora helrör med Whiskey som står i skafferiet.

Janne brukar alltid skryta med att hans moster åker till Åland varje lönehelg då hon har en sommarstuga där. Hon köper sprit i taxfreen varje gång men hon dricker inte själv utan brukar ge det till sin syrras son då hon inte har egna ungar.

Han hade följt med Janne en sommarhelg en gång till stugan men det var bara ösregn och det blåste hela tiden och han fattade inte vad han skulle åka med för. Totalt jävla misslyckad helg. Janne skröt alltid om att han hade egen stuga på Åland, men Stefan visste ju att det var hans mosters kåk, och han skröt alltid om sin dyra sprit han fick men han bjöd aldrig den jäveln.

Nu tar han ut den stora dyra whiskeyflaskan som står där i sin kartong och han skruvar av kapsylen så den far iväg och landar på golvet. Han börjar halsa av whiskeyn.

Han vaknar några timmar senare, det börjar skymma. Han kommer ihåg att han sover i Jannes soffa och att Janne ligger död bakom draperiet. Med taskig andedräkt och stinkande av svett tar han en snabb dusch och tar lite tandkräm på pekfingret och gnider runt det i munnen.

Han ringer på en av bilannonerna, en rostig Sierra som finns på Ynglingagatan. Harven är besiktigad och skattad för tre månader till. Tar en plastkasse i köket och stoppar ner DN och resten av whiskeyn, han får leta länge efter korken som ligger i den randiga plastmattans frans. Han ska gå till Ynglingagatan och köpa den där bilen oavsett hur den ser ut.

Ute i hallen stannar han och funderar på om han ska städa ur lägenheten ordentligt innan han går. Men han har ju varit där förr så hans hårstrån finns nog där ändå. Han skulle nog inte ha ringt från Jannes telefon men va fan ska han göra, det är försent att ångra sej. I hallen hänger ett fult nyckelskåp med en bild på en ko. I nyckelskåpet hänger en extranyckel till Jannes mosters sommarstuga på Åland.

Lönehelgen har precis varit så hon ska nog inte dit på 2-3 veckor. Den har en nyckelring i plast med en Åländsk flagga på. Lätt att känna igen då det är enda nyckeln som är en riktig gammal hederlig nyckel och resten är nya dörrnycklar. Han tar nyckeln och går ut, kickar igen ytterdörren bakom sej.

Resten är lätt, för jävla lätt. Han tankar den skabbiga Sirerran och kör den till Grisslehamn. Tar färjan över och är på Åland, tar bara två timmar. Han får leta lite innan han hittar stugan, dom hade ju varit lite tankade sist han var där.

Nu sitter han i stugans enda rum och glor ut över Ålands hav. Hur länge ska stålarna räcka? Teven står på och han ser alla nyheter om hur snutarna har spärrat av båtterminalen i Stockholms hamn.

Kurt Torstensson svamlar om och om igen om vad han tror och inte tror.

Dom vet att Janne är död nu. Finns det något dummare än en snut? Dumma snutjävlar det finns väl flera ställen att leta på än inne i Stockholm. Det är nog lättare att ta sej in i Sverige nu än ut.

Det finns konserver i skafferiet och han kan nog klara sej ett tag. Snutarna vet nog inte ens att han har köpt en bil ännu. Hur lång tid tar det innan snuten kollat Jannes telefon och ser vart han ringt och får upp spåret efter Sierran? Han kanske ska köra in till Mariehamn mitt i natten och sno nån skylt ifrån nån annan Sierra? Bara byta skylt och hoppas att snuten tar fel bil, fan så kul det kunde bli, familjen Svensson på semester blir inringade och snuten skriker i megafon att dom ska komma ut med händerna över huvudet, han börjar garva högt för sej själv.

Mitt i sitt eget flabb så hinner verligheten ifatt honom och han börjar hosta.


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 04 jul 2002 09:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: